Snabbstekt fisk, chorizokrisp, linssallad och ramslöksolja

Gott med ramslök

Jisses vad ramslöken spirar! Det har nästan blivit lite som med körsbärsblommorna i Kungsträdgården – alla vill fota dem. Nu vill också alla laga mat med dem. Inlägget Ramslök – Recept, inspiration och tips på förvaring här i bloggen är också otroligt välbesökt, och det är kanske inte så konstigt, för hur ska man annars lära sig mer om ramslök? Och den viktigare frågan – vad ska man laga av ramslöken?

RamslöksoljaVi som inte har tillgång till ramslök utanför husknuten kan köpa det i butik. Jag hittade en ask ramslök som var plockad på Gotland – ett av de ställen där den just nu växer för fullt. Som bekant trivs inte ramslöken längre upp än till Gästrikland, så tur är då att man kan fynda i butik. Av ramslöken bestämde jag mig för att göra något enkelt – en ramslöksolja. Allt du behöver är en mixer, ramslök, olja och en nypa salt.

Enkelt helgrecept med fisk

Till det hela fick det bli en fiskrätt. Jag vet inte hur det är med er, men jag går ofta i samma spår när jag lagar fisk. Ärligt talat är jag ganska dålig på fisk och skulle aldrig klara testet i Sveriges Mästerkock där de lägger fram hela fiskar och de tävlande ska veta vilka fiskar det är.

Jag är visserligen ganska bra på köttdetaljer, men fisk har jag bestämt mig på att bli bättre på. Att laga och äta den har jag inga problem med, men att prova nya sorter är jag lite sämre på.

Har du provat norsk fjordörret?

Fisk är underbart gott och går snabbt att laga. Själva krutet kan man lägga på tillbehören medan fisken knappt behöver snudda pannan – i alla fall när man väljer fjordörret. Norsk fjordörret är en härligt röd laxfisk som odlas i de kalla norska fjordarna.

FjordörretPrecis som odlad lax behöver inte norsk fjordörret frysas innan man äter den. Enligt Livsmedelsverket produceras nämligen fisken på ett sätt som gör att den kan ätas rå. Fjordörret lämpar sig också utmärkt i rätter där den inte behöver hettas upp, exempelvis hemmagjord sushi, som gravad, rimmad eller snabbt vänd i en stekpanna – precis som man gör med tonfisk.

Ät mer fet fisk

Att fisk är bra vet väl alla, och det sägs ju att man blir smartare av fisk. Idag vet man att det är så tack vare studier som visat att fisk har en positiv påverkan på nervsystemet och hjärnan. Norsk fjordörret är ett bra protein som innehåller viktiga näringsämnen som Omega-3, Vitamin D, Vitamin B12 och Vitamin A.

Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta fisk två till tre gånger i veckan, särskilt fet fisk som norsk fjordörret och lax. Varför då inte svänga ihop en riktigt god helgmiddag.

Både bacon och kryddig korv passar mycket bra till fisk, så för att göra det hela lite festligt bestämde jag mig för att göra en chorizokrisp, alltså en blandning av chorizo och pankoströbröd som man steker och strösslar över fisken. Tillsammans med söta polkabetor, mättande linser – mina favoriter pyulinser – samt den smakrika ramslöksoljan blev det en riktig hit när jag bjöd sambon. Under receptet hittar du också ett gott vintips som passar till maten.

Se gärna videon nedan där du ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.

Fler recept med fjordörret

Snabbstekt fjordörret, chorizokrisp, linssallad och ramslöksolja

För: 4 personer

Snabbstekt fjordörret, chorizokrisp, linssallad och ramslöksolja

Linssallad:

2 dl små linser/puylinser
2 små polkabetor
1/2 rödlök
3 msk hackad persilja
1 tsk balsamico
salt, peppar

Chorizokrisp:

50g chorizo
0,5 dl pankoströbröd

Ramslöjsolja:

20g ramslök
1 dl olja
salt

Snabbstekt fjordörret:

400-500g fjordörret
salt, peppar

Tillbehör:

150g fetaost
20g machésallad

1. Koka upp en kastrull med 1 liter saltat vatten. När vattnet kokat upp, ha ner puylinserna och dra ner värmen så det sjuder. Sjud linserna i 25 minuter.

2. Strimla rödlöken tunt och tunnhyvla skalade polkabetor på en mandolin. Blanda med linserna samt hackad persilja, balsamico, salt och peppar.

3. Halvera chorizo-korven på längden med och stek så den får yta. Dra bort skinnet på korven om det går och finhacka innanmätet. Hetta upp pannan med fettet från korven igen och ha i lite smör. Ös tillbaka korvhacket och pankoströbröd. Låt det stekas under omrörning några minuter så det får fin yta och brödet suger i sig av fettet.

4. Skär ner ramslöken till bitar och ha ner i en mixer tillsammans med olja. Kör oljan slät och smaka av med en nypa salt.

5. Skär fjordörret till lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna så den är ordentligt varm. Lägg i bitarna med fjordörret och stek cirka 20-30 sekunder per sida. Strössla över chorizokrispet vid servering. Servera med smulad fetaost och machésallad.

Rekommenderat vin till: Oro de Castilla Verdejo (2753)

Receptet är framtaget i samarbete med Norges sjömatråd.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.