Stekt julsallad med rödkål, grönkål, brysselkål och brynt smör

Kött dominerar på julbordet

Julen är till för traditioner. Tidigare hade jag en tradition vid jul att alltid göra en ny sorts sill till julbordet. Efter ett tag tog min pappa över den traditionen så nu har det för min del blivit att göra olika julsallader som blivit grejen. Fler och fler intresserar sig för vegetariska julbord, samtidigt som livsmedelsföretagens senaste julmatsundersökning visar att julen ändå är en riktig köttfest där julskinkan är viktigast på julbordet tillsammans med köttbullar, Jansson och sill. Enligt rapporten ska julbordet helst domineras av kött och chark, med fisk- och skaldjur på en avlägsen andraplats.

Madeleine Landley lagar god julskinkaJag vill absolut ha kött på julbordet. Jag kan inte leva utan mammas lökdolmar och hemrullade köttbullar. När allt kommer till kritan är den obligatoriska kött-koman efter julmiddagen lika traditionsenlig som allt det andra. Dock tycker jag att det är trevligt gröna inslag på julbordet, som en härlig julsallad med julens smaker.

Grönt på julbordet

Detta recept på stekt julsallad med rödkål, grönkål, brysselkål och brynt smör gjorde jag förra året. Den är ju inte helt vegetarisk eftersom den har en dressing gjord på brynt smör – och hur gott är det inte med den knäckiga tonen som brynt smör ger? Spana exempelvis in denna härliga förrätt beståendes av matjessill med potatis, äpple, pepparrot och brynt smör som vi bjuder på som förrätt på julafton. Denna förrrätt är föresten ett himla bra tips om man vill hålla sill-joxandet till ett minimum på julafton. Man slipper alla sillburkar och byttor med sill-tillbehör – och det känns extra lyxigt med en fin liten förrätt innan man dyker in på buffén.

Men, åter till denna julsallad. Den är som sagt lakto-vegetarisk eftersom dressingen innehåller smör. Jag har faktiskt aldrig testat att bryna vegetabiliskt ”smör”, så där låter jag bli att göra ett uttalande. Man kan så klart också skippa smöret om man vill ha det helt vegetariskt och veganskt. Jag serverar i alla fall denna sallad som ett tillbehör till allt det andra på julbordet. Det är som sagt trevligt med några gröna inslag på julbordet, och mammas traditioner i alla ära, men kokt brysselkål och cocktailtomater får mig inte att skrika av förtjusning. Denna sallad kan man således antingen kombinera till allt kött eller till allt det gröna om man föredrar ett köttfritt julbord – man väljer själv.

Julsallad med grönkål och brysselkål

I salladen har jag en massa goda juligheter i form av grönkål, brysselkål och stekt äpple. Välj med fördel svenskt äpple till salladen – det blir så himla mycket godare. Försök gärna att få tag i Ingrid Marie som är ett fantastiskt äpple med sin höga syra och sötma. Dessutom blir det så vackert när det värms upp. Jag har också i morötter, lök och solrosfrön för tuggighet samt citron och mörk sirap för smak. Till det hela gör man sedan en tjockare dressing av brynt smör, saft från apelsin, balsamvinäger och olivolja. Denna kan man antingen blanda med den ljumma salladen eller låta gästerna ringla över själva.

Servera både salladen och dressingen ljumna. Värm dem hastigt i micron om de inte är nylagade. Ett tips är också, om du får sallad över, att steka den i sesamolja och japansk soja. Servera med äggnudlar, stekt kyckling, crème fraiche, srirachasås, hackade jordnötter och skivad grön chili. Så gott och perfekt att svänga ihop av julresterna!

» Här hittar du fler goda julrecept till julbordet

Stekt julsallad med rödkål, grönkål, brysselkål och brynt smör

Stekt julsallad med rödkål, grönkål, brysselkål och brynt smör

För: 8–10 personer på julbordet som buffé

500g brysselkål
150g rödkål
2 morötter (ca 200g)
1/2 gul lök
60g grönkål
1 rött äpple
salt, peppar
1/4 citron
1 msk mörk sirap
60g solrosfrön (1 dl)

Brynt smör-vinägrett:

60g smör
2 msk saft från apelsin
1 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 krm salt

  • Ansa brysselkålen från fula blad. Koka upp saltat vatten och lägg i brysselkålen. Sjud i 7 minuter. Slå sedan av vattnet och låt brysselkålen svalna. Halvera kålhuvudena på längden. Hetta upp en stekpanna och ha i en klick smör. Stek brysselkålshalvorna på hög värme så de får lite yta. Salta, peppra och pudra över lite vitlökspulver. Lägg över i en skål.
  • Strimla rödkålen och skär morötterna till smala stavar. Skär av ändarna på lökhalvan och skär den till smala klyftor mellan topp och rot. Skär grönkålen till mindre bitar. Kärna ur och skär äpplet till klyftor.
  • Smält smör i stekpannan och ha ner rödkål, morötter och lök i pannan. Stek tills allt börjar mjukna. Salta och peppra, pressa över saften från 1/4 citron och ringla över sirap. Vänd ner i grönkål, solrosfrön och äppelklyftor. Stek tills grönkålen mjuknat och fått en klargrön färg. Lägg över allt i en skål.
  • Ha ner smöret i en liten kastrull och låt det puttra försiktigt till det får en ljusbrun färg. Vispa lite emellanåt. Ställ åt sidan och vispa ner saften från apelsin, balsamvinäger, olivolja och salt. Ringla dressingen över salladen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.