Stekt kålsallad med nudlar, salladslök och majs

God mat till sensommaren

Trots att det börjar bli mörkare så är sensommaren underbar. Visst går det lite för fort på andra sidan midsommar, men jag gillar ändå verkligen att vara ute och traska i skogen och leta svamp, skörda i odlingarna, och som nu senast – vara ute och paddla kajak tidigt på morgnarna. Denna sensommar har hittills också varit otroligt varm, och precis så vill jag att sensommaren och hösten ska vara. Det vill säga varma och långa så att man slipper palta på sig en massa och så att både tomater och pumpa som odlas på friland hinner mogna ordentligt.

I år har jag fler odlingar än tidigare år. Jag odlar i lådor och vet ärligt inte om jag skulle våga odla på friland med tanke på att vi har väldigt mycket sork. I odlingslådorna har jag skördat både morötter, kål, sockerärtor och annat gott. Det var så detta recept på stekt kålsallad med nudlar, salladslök och majs kom till. Man behöver naturligtvis inte odla allt till salladen själv, men gör man det är det så klart ännu roligare.

Sallad med kål och nudlar

Min sallad är väldigt grön, och det är för att jag använde yttre bladen på färsk spetskål från egna odlingarna. Och dessa ju gröna. Man kan ta vilken sorts kål man vill, exempelvis spetskål, savojkål eller vitkål. Jag använde 1/2 röd paprika och 1/2 gul paprika eftersom det var det vi hade. Då blir salladen mer färgglad, men för att hålla det enkelt kan man ta en hel av antingen bara det ena eller det andra.

Denna sallad serverar jag som ett tillbehör till kött, fisk, kyckling eller vego. Den kan också kompletteras med något protein i själva salladen om man vill ha den som en hel rätt istället för ett tillbehör. Bitar av grillad kyckling passar fint såväl som skivad flankstek eller bitar av lax. Jag serverar salladen ljummen. Är den kall man man enkelt ställa in den i mikron 30-60 sekunder för att få den lite ljummen. Här hittar du fler goda sallader att servera som tillbehör.

Stekt kålsallad med nudlar, salladslök och majs

Stekt kålsallad med nudlar, salladslök och majs

För: 4 personer som tillbehör

250g kål, ex spetsål, vitkål eller savojkål
3 morötter
3 vitlöksklyftor
75g sockerärtor
1 röd paprika
4 salladslökar
1 liten burk majskorn (198g)
salt, svartpeppar
0,5 dl olja att steka i
125g risnudlar
2 msk skalade sesamfrön

Dressing:

0,5 dl creme fraiche
0,5 dl vatten
0,5 tsk persillade
1 tsk sesamolja
1 tsk japansk soja
1 tsk honung
salt

  • Strimla kålen. Tvätta morötterna och skala dem om de är fula eller jordiga. Skär morötterna till cirka 5–7 cm långa bitar. Skiva dessa på längden och strimla sedan skivorna på längden till smala stavar. Det går också bra att hyvla dem till strimlor med en julienneskärare. Finhacka vitlöken och strimla sockerärtorna på längden. Kärna ur och skär paprikan till remsor på längden. Skär salladslöken till lika långa bitar som morötterna och strimla även dem på längden. Häll av vattnet från majsen.
  • Värm oljan till medelvärme i en stekpanna och lägg i kål och morotsstavar. Låt dem börja mjukna och lägg sedan i vitlöken. Stek ytterligare 1 minut och lägg sedan i sockerärtor, paprika och salladslökarna. Stek tills allt mjuknat. Salta och peppra ett varv och lägg över allt i en stor skål.
  • Häll majsen i stekpannan och stek den under omrörning på medelvärme tills den börjar få lite yta – akta så den inte bränns. Salta ett varv och skrapa ner i salladen.
  • Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och spola dem sedan i kallt vatten. Klipp ner i kastrullen så att nudlarna får lite kortare längd. Blanda ner nudlarna i salladen. Strö över sesamfrön.
  • Rör ihop crème fraiche med vatten, persillade, sesamolja, soja och honung i en skål. Smaka upp med en nypa salt om det behövs. Ringla dressingen över salladen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.