Stekt kyckling med pesto och stekt potatis

Enkel och god vardagsmat

Jag älskar klassisk vardagsmat. Det behöver inte vara en massa krusiduller och konstigheter – helt vanlig svensk husman går alldeles utmärkt. Som detta recept på stekt kyckling med pesto och stekt potatis. Jag äter oftast stekt potatis till prinskorv eller till frukost. Varför jag inte äter det annars vet jag inte. Det är ju himla gott med stekt potatis, så det ska det bli ändring på.

Har man lite framförhållning kan man koka potatisen innan man steker den. Annars kan man förstås råsteka den. Jag tycker personligen bäst om potatis som kokats innan den stekts eftersom den då får en mjuk kärna med frasigt ytterhölje. Allra bäst blir den stekta potatisen om man kokat den dagen innan. Då är hinner den stabilisera sig under tiden den ligger i kylen. Den håller också ihop bättre i stekpannan utan att falla sönder allt för mycket. Med andra ord skulle man kunna säga att stekt potatis är den perfekta rest-maten. Tipset är alltså att alltid koka extra mycket potatis när du ändå gör det. Förvara den i kylen och stek en eller två dagar efter (så blir det inte potatis varje dag).

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Recept med kyckling

Styckningsschema KycklingTill den stekta potatisen serverar jag denna gång stekt kyckling. Föredrar man kycklingfilé, eller någon annan styckningsdetalj, tar man naturligtvis det. Jag gillar verkligen kycklinglårfilé eftersom det är ett mörkare och saftigare kött från kycklingen. Kycklinglårfiléerna sitter som namnet antyder på kycklingens lår. Det är alltså den översta biten på kycklingens ben. Ur denna, för att få så kallad filé, tas benet bort. Det finns både kycklinglårfilé med och utan skinn.

Såvida inte köttet ska få en knaprig yta brukar jag välja kyckling utan skinn, men smaken är som baken. Jag steker kycklingen i olja och kryddor och har sedan i en klick färskost med gräslökssmak på slutet. Det ger en god krämighet och god smak. Har du fått över olja från soltorkade tomater? Du vet såna där man köper på burk? Jag brukar använda den till att steka eftersom den har en så himla härlig smak. Kasta den alltså inte utan använd den till att steka i eller att göra en god vinägrett.

» Här hittar du fler recept med kyckling

Stekt kyckling med pesto och stekt potatis

För: 4 personer

Stekt kyckling med pesto och stekt potatis

Stekt potatis:

1 kg fast potatis
smör
salt, peppar, lökpulver

Stekt kyckling:

8 kycklinglårfiléer (cirka 800g)
olja till stekning (gärna olja från soltorkade tomater)
salt, peppar, vitlökspulver
4 msk färskost med gräslök

Tillbehör:

pesto av basilika
färsk gurka
fefferonis

  • Gnugga potatisarna rena eller skala dem om de är jordiga och fula i skalet. Halvera potatisen och koka i cirka 15 minuter. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten. Skär potatisen till mindre bitar och stek den sedan i en het panna med smör så den får yta. Krydda och rör om emellanåt så den inte blir bränd.
  • Tina kycklinglårfiléerna om de är frysta. Ha ner dem i en stekpanna med lite olja och stek på båda sidor tills de är klara. Krydda med salt, peppar och vitlökspulver. Ha i några klickar färskost med gräslök på slutet som får smälta ner.
  • Servera med pesto, färsk gurka och något inlagt som adderar syra, gärna fefferonis.

Stekt kyckling med pesto och stekt potatis

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.