Stekt kyckling i ugn med chili, apelsin och sötpotatis

Kycklingrecept till påsk

Var det någon som sa påsk? Japp, nu är den här igen – min absoluta favorithögtid på hela året. För mig handlar inte påsken om religion – den handlar om helt andra saker; att samlas med familjen, äta god mat och känna att våren verkligen är på gång. Det finns inga krav på att laga tusen rätter under hela månaden (som man gör till jul) och heller inte att behöva jaga julklappar. Skönt!

Kyckling hör ju precis som lamm och ägg till påsken. Denna rätt bestående av stekt kyckling i ugn med chili, apelsin och sötpotatis är en riktigt färgglad goding som passar att servera som påskmiddag. Har man en grill kan man naturligtvis grilla kycklingen istället för att laga den i ugnen. Vill man inte äta kött kan man byta kycklingen mot Quorn-filéer eller ugnsbaka en stor klyfta rotselleri tillsammans med en skvätt olja samt ett gäng härliga kryddor och örter. På så vis blir denna rätt flexitariansk och passar den som vill äta kött ibland och köttfritt ibland.

Matig sallad med fetaost

Madeleine Landley grillarSalladen som jag serverar till kycklingen består av sötpotatis, svarta linser, rucola, röd lök, avokado och fetaost. Man kan också ha i lite färska blad av koriander. Det blir en härlig kombination av smaker och texturer. De svarta belugalinserna är en av mina favoritlinser tillsammans med puylinser (uttalas typ poiii). Båda dessa sorter är väldigt dekorativa, är fastare och kokar inte sönder lika lätt som röda, gula och gröna linser. De svarta linserna ser nästan ut som små romkorn. Alltså är det därför de kallas för beluganslinser – som belugacaviar.

Linserna ska inte koka, bara sjuda. Då blir de hela och fina. Jag brukar skeda upp en lins efter cirka 20 minuter och smaka på den för att känna att den är tillräckligt mjuk. Annars får de koka vidare. Eftersom man inte kokar linserna utan låter dem tillagas försiktigare brukar koktiden bli lite längre än vad förpackningen anger. Men på detta vis blir de garanterat inte sönderkokta utan väldigt fasta och fina.

Mat som man förberedas – till många

Det här receptet är riktigt påskigt, men det passar precis lika bra att servera under våren, sommaren och hösten. Servera gärna med ett fylligt rosévin till. Då kommer chilin bäst till sin rätt. Sen som saknar en sås rör ihop 2 dl creme fraiche med saft från apelsin och citron (cirka 2 tsk av vardera), salt och peppar samt lite persillade.

Eftersom detta recept är så enkelt kan man laga det till många. Det är bara att dubbla mängden. Sallad (och såsen ovan) kan förberedas. Gör allt utom att tärna avokadon som du gör innan servering (annars kan den hinna bli brun). Kycklingen kan du lägga i en påse eller form med kryddningen och sedan bara grilla eller ugnslaga innan servering. Mat i ugn lämpar sig utmärkt till många gäster, och lagar sig själv. Om det grilltider är mingel vid grillen då kycklingen tillagas perfekt. Utmärkt bjudmat helt enkelt!

» Här hittar du fler goda påskrecept

Stekt kyckling i ugn med chili, apelsin och sötpotatis

För: 4 personer

Stekt kyckling i ugn med chili, apelsin och sötpotatis

Lins- och sötpotatissallad:

400g sötpotatis
2,5 dl svarta linser
70g rucola
1/2 röd lök
2 avokado
150g fetaost
3 msk rapsolja
3 msk balsamvinäger
salt, peppar

Ugnsstekt chili- och apelsinkyckling:

1/2 apelsin
1 röd chilifrukt
1 dl rapsolja
salt, peppar
4 kycklingbröstfiléer

  • Skala sötpotatisen och skär den till mindre bitar. Fördela ut bitarna på en ugnsplåt och ringla över lite rapsolja och salta. Rosta i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 30 minuter. Vänd gärna runt potatisen med en stekspade efter halva tiden. Sjud linserna i dubbla mängden saltat vatten i 25-30 minuter – de ska bara sjuda, inte koka. Blanda linser och sötpotatis med rucola, tärnad avocado och smulad fetaost. Smaka av med rapsolja, balsamvinäger, salt och peppar. Se tips på sås ovan.
  • Blanda saften från en halv apelsin med hackad chili, rapsolja, salt och peppar. Lägg kycklingbröstfiléerna i en ugnsform och skeda på chili- och apelsinoljan. Ställ in i ugnen på över- och undervärme i 200°C i 30-40 minuter eller tills de är genomlagade. Kycklingbröstfiléerna är genomstekta när de har en innertemperatur på 70-72°C. Ta gärna ut och ös kycklingen efter halva tiden.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.