Stekt lax med blomkålsskum och picklad rödlök

Inspiration till din sifon

Det är kul att prova nya saker. Nu talar jag i första hand om nya saker i köket. Saker som kan förgylla matlagningen, förenkla och göra det hela mycket roligare. Det senaste tillskottet i mitt kök är en sifon. Efter att ha fotat åt en massa proffkockar är det bara att konstatera att var och varannan använder en. Det fick mig att bli sugen på att skaffa en också. Dock ska man inte låta sig luras och tro att en sifon bara är till för proffsen.

Vad gör egentligen en sifon?

Vilken sifon ska man haEn sifon är en behållare i metall med munstycke, där du häller i dina flytande ingredienser och sedan tillsätter lustgas. Lustgasen/dikväveoxiden i de så kallade gräddpatronerna gör att innehållet ”vispas” till ett skum. Det enda du behöver göra är att vända sifonen ett par gånger. Ju fler gånger man vänder den, desto hårdare blir ”vispningen”. Dock brukar det räcka med 5 gånger för att få ett normaltjockt skum. När man sedan vänder sifonen nedåt och trycker ut innehåller har du ett fint skum eller en kräm att använda till anrättningarna.

Man bör tänka på att det man häller i sifonen inte får innehålla bitar. Därför kan man också köpa till passande sil och tratt. Den varianten på sifon jag har klarar både varma och kalla temperaturer. Använder man inte upp allt innehåll ställer man bara sifonen i kylen. Sifonen är lufttät och funkar även som en förvaringsbehållare och kan stå där ett par dagar. Smart!

Sifon för kolsyra och lustgas

Till vissa sifoner kan man även använda kolsyrepatroner. Den jag har klarar både kolsyra och lustgas (även om det inte står så i manualen). Jag har bland annat en god vän som kolsyrar bär i sin sifon och använder i drinkar och desserter. Hur ballt är inte det? Det finns också särskilda kolsyresifoner som är till för drinkar och liknande. Dessa behöver man inte vända upp och ner vilket man gör på en gräddsifon.

Första receptet med sifonen

Mitt första experiment med sifonen blev stekt lax med blomkålsskum och picklad rödlök. Det hela serverades som en liten förrätt vi åt på stående fot medan huvudrätten lagades. Efter att ha misstolkat manualen gick en gräddpatron till spillo. Det stod nämligen i manualen att den röda gummiringen som gör att gasen inte slinker ut skulle sättas i. I sifonen jag fick satt den redan i, och eftersom det var en bild utan beskrivning tänkte jag att ”aha, den kanske ska tas ur”… Det var ju helt fel och all gas slank ut genom locket. Med andra ord, gör inte samma misstag som jag med att ta ut den – den ska sitta i :) I övrigt var den enkel att använda, och precis som med allt annat fick jag blodad tand. Framöver kommer jag absolut att använda sifonen till roliga rätter som kräver lite skum eller en kräm.

Handla kos KitchenTime

Så vilken sifon har jag, undrar du kanske nu? Jag använder en iSi Gourmet Whip Plus Sifon i rostfritt stål på 0,5 liter. Denna har lagom storlek då den bara kräver en patron och köptes hos Kitchentime.se. Letar du efter recept där man kan använda sin sifon? Kolla också in recepten Grillad sockerkaka, marinerade jordgubbar och grädde samt receptet Grillad fläskkarré, sparris och salladslök med chorizokrust och potatisskum, av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016. Till dessa används också en sifon.

Stekt lax med blomkålsskum och picklad rödlök

För: 4 personer

Stekt lax med blomkålsskum och picklad rödlök

Picklad rödlök:

2-3 dl vatten
0,5 dl ättika (12%)
0,5 dl strösocker
1 liten röd lök

Blomkålsskum:

150g blomkål
2+1 dl vispgrädde
salt, peppar
gräddsifon

Lättkokt blomkål:

20 små blomkålsträd
vatten
salt

Stekt lax:

1 nypa salt
200g lax
salt, peppar, persillade

Till dekoration:

färsk dill
små gröna blad, ex svinmålla och kryddtagetes
ätliga blommor, ex mjölkört och kryddtagetes

1. Koka upp vatten och rör i ättika och strösocker. Skala och skär rödlöken i tunna ringar. Ha ner rödlöken i lagen och låt stå under dagen. Slå av lagen vid servering.

2. Dela blomkålen till mindre bitar. Ha ner i en kastrull tillsammans med grädde och koka till blomkålen mjuknat, cirka 8-12 minuter. Kör blomkålen till en slät puré med hjälp av mixerstav. Mixa i den sista decilitern med grädde och smaka av med salt. Häll ner krämen i en sifonflaska och fyll med en gräddpatron (lustgas/dikväveoxid). Har du inte en sifon kan du även vispa blomkålsgrädden till ett fluff.

3. Skär ner blomkålen till 20 små blomkålsträd. Koka upp saltat vatten och sjud småträden cirka 3-5 minuter.

4. Skär laxen till 16 bitar och stek dessa hastigt i het panna med kryddor.

5. Fördela ut fyra laxbitar och 5 små blomkålsträd per tallrik. Portionera ut picklade rödlöksringar, örter, små gröda blad och eventuella ätliga blommor. Vänd sifonflaskan fem gånger och vänd den sedan nedåt. Spritsa ut små klickar av skummet på varje tallrik.

Receptet är framtaget i samarbete med KitchenTime.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.