Stekt lax med dill- och kapriscreme, bacon och potatis

Fisk och skaldjur

Som bloggare befinner man sig ibland på olika platser och skriver. Just idag sitter jag på ett tåg och är på väg till till Göteborg. Väl i Göteborg blir jag upphämtad och sedan bär det av till Lysekil. I Lysekil ska jag prova på något som kallas för Musseläventyr hos Lysekils Ostron & Musslor. Man åker helt enkelt ut med en båt och får lära sig hur det går till att odla och skörda musslor. Man får också plocka musslor. Jag ska även besöka ett par restauranger och hotell nere på Västkusten.

Jag älskar Västkusten och skaldjur av alla dess slag. När det kommer till saker från havet äter jag allt utom surströmming. Jodå, jag har provat surströmming så jag kan med säkerhet säga att jag inte gillar det. Jag är nästan lite besviken över det, för det är en så märklig anrättning att det hade varit ballt att säga att man gillar det. Men, tro mig, jag vet med säkerhet att det inte är något för mig.

Lax med bacon och potatis

Annan fisk och skaldjur är däremot gott och trevligt att variera middagarna med – som stekt lax med dill- och kapriscreme, bacon och potatis. Detta är en god rätt som passar precis lika fint att servera som vardagsmat som till att bjuda på när man har gäster. Jag tycker att den passar lika fint att servera året runt, men ibland kan naturligtvis utbudet av råvaror variera.

Har man ingen salladslök att tillgå kan man byta mot purjolök. Under våren kan man gott välja små och fina knippmorötter. Välj gärna färska haricots verts om det går att få tag i. Annars gäller naturligtvis den frysta varianten. Kan du få tag i lax med skinn – ta gärna det. Stek med skinnsidan uppåt i en minut, vänd sedan skinnsidan nedåt och stek klart på låg temperatur.

Goda kombinationer till fisk

Den goda dill- och kapriscremen gör jag av majonäs, crème fraiche, färsk eller fryst dill samt kapris. Denna kombination passar bra till fisk, framför allt till smakrik lax. En annan kombination som är mycket bra är fisk och bacon. När laxen får samsas med bacon tillförs både fett samt en rökig och salt smak. Lite som handen i handske – och till mångas förvåning en riktigt bra kombination.

Vill du prova fisk och bacon ihop på annat vis kan jag också rekommendera detta recept på torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis som är väldigt omtyckt.

» Här hittar du fler goda fiskrecept

Stekt lax med dill- och kapriscreme, bacon och potatis

För: 4 personer

Stekt lax med dill- och kapriscreme, bacon och potatis

Dillsås:

0,5 dl majonäs
1 dl crème fraiche
3 msk färsk, hackad dill
2 msk kapris
salt, peppar

Tillbehör:

250g frysta sojabönor
500g fast potatis
4 morötter
200g haricots verts
1 knippe salladslök

Lax med bacon:

1 paket bacon
4 styckfrysta laxfiléer
salt, peppar

Övrigt:

1 citron
färsk dill

  • Hacka dill och kapris. Rör ihop med majonäs och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
  • Skala och koka potatisen tills den mjuknat, cirka 15 minuter. Skär morötterna till stavar och låt dessa koka med de sista 5 minuter. Ha ner sockerärtor när det är 1 minut kvar av koktiden. Slå av vattnet. Tina sojabönorna i varmt vatten och skiva salladslöken.
  • Skär baconet till strimlor på längden och stek det knaprigt. Stek laxen vid sidan av baconet. Salta och peppra laxen. Servera den stekta laxen med grönsaker och potatis, dillsås, baconstrimlorna ovanpå samt en dillvippa och en citronklyfta att pressa över.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.