Stekt lax med potatis, ramslökspesto och picklade ramslöksknoppar

Festlig bjudmat på våren

Denna rätt bestående av stekt lax med potatis, ramslökspesto och picklade ramslöksknoppar skulle kunna vara vårens bästa maträtt här i Landleys kök. Den är inte bara snygg, den är fantastiskt god. Men å andra sidan kanske det säger sig själv att lax, potatis och ramslök blir en riktigt god kombination.

Så här med våren ännu framför oss måste vi passa på och njuta av allt den innebär. De primörer som är i säsong är ju ändå lyxiga och smått fantastiska. Det är inte bara när nypotatisen dyker vi kan bli lyckliga – även ramslökens premiär är något att se fram emot. Ramslök går att hitta mellan april-juni. När våren är tidig kan den dyka upp redan i mars, och ibland när den är sen kan man ha turen att hitta outblommade exemplar riktigt sent in i juni.

Recept med ramslök

Picklade ramslöksknopparJag skulle inte vilja påstå att jag är ett dedicerat ramslöks-fan. Däremot tycker jag det är väldigt kul att ge sig ut och leta för att sedan kunna hitta på nya recept med dessa godingar. Det är därför det finns så många ramslöks-recept här i bloggen. Denna gång fick talltiken prydas av ramslök i två varianter; Dels en ramslökspesto som görs med en klassisk svensk ost, samt picklade ramslöksknoppar. För att kunna göra ramslöksknopparna måste man naturligtvis vänta på att ramslökens knoppar ska dyka upp, men det skadar inte att vara förberedd så man hinner med att plocka några när de väl finns.

Ju längre knopparna får ligga i sin lag desto med smak får de från inläggningen. Vill man servera dem till denna rätt räcker det om de ligger 2-3 dagar innan de serveras. Har du använt en riktigt ren burk samt väl rengjorda ramslöksknoppar och rödlök, då kan de klara sig riktigt länge i kylen. Jag har faktiskt ett år senare en burk i kylen med picklade ramslöksknoppar som jag tänkt att använda i år.

Stekt lax med potatis, ramslökspesto och picklade ramslöksknoppar är en riktigt festlig vår-rätt som passar bra att bjuda på när man vill äta något gott och ha fina färger på tallriken. Kah serverar det hela med lättstekt lax, tärnad potatis (ta gärna nypotatis om du har tillgång till det) samt små klickar av creme fraiche.

» Här hittar du fler festliga recept

Stekt lax med potatis, ramslökspesto och picklade ramslöksknoppar

För: 4 personer

Stekt lax med potatis, ramslökspesto och picklade ramslöksknoppar

Picklade ramslöksknoppar:

2 dl vatten
1 msk ättika
2 msk socker
1 tsk salt
1 liten röd lök
50 outslagna blomknoppar från ramslök
1 tsk senapsfrö

Obs: de picklade ramslöksknopparna kan bytas mot stora kapris och picklad rödlök

Ramslökspesto med Västerbottensost:

50g pinjenötter
15 blad ramslök
70g ost ex Västerbotten eller parmesan
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar

Stekt lax:

4 laxfiléer med skinn
smör
salt, peppar

Övriga tillbehör:

800g fast potatis
1 dl creme fraiche
färska örter, exempelvis rucolaskott, körvel och smörgåskrasse
salt, peppar

  • Koka upp vatten och rör i ättika, socker och salt. Rör tills socker och salt löst upp sig, låt det sedan svalna. Ha ner lagen i en burk med lock tillsammans med skivad rödlök, outslagna blomknoppar från ramslök samt senapsfrön. Låt stå inläggningen stå minst 2 dagar eller uppåt en vecka i kylen.
  • Rosta pinjenötterna i en torr panna så de får fin färg. Grovhacka ramslöksbladen och osten och ha ner i en mixer. Slå på oljan och kör till en grynig smet. Späd eventuellt med mer olja om den är torr. Smaka av med salt och peppar.
  • Smält smör i en stekpanna och lägg ner laxen med den skinnfria sidan nedåt. Vänd laxen efter en minut och låt den stekas klart på skinnsidan. Ha högre värme de två första minuterna och låt den sedan gå på lite lägre värme. Salta och peppra. Ös gärna med smöret.
  • Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten med skalet på. Slå på kallt vatten när den kokat klart. Tärna upp potatisen.
  • Fördela ut potatistärningarna och fördela ut ramslöksknoppar och rödlöksringar. Spritsa ut creme fraichen i små kluttar runt om potatisen. Dekorera med färska örter som exempelvis rucolaskott, körvel och smörgåskrasse. Salta och peppra. Lägg laxen bredvid och klicka upp små klickar av ramslökspeston.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.