Stekt lax med potatismos, smörstekt svamp och svartkål

Lax till den festliga middagen

Detta recept på stekt lax med potatismos, smörstekt svamp och svartkål är lite som ett mellanting av festmat och vardagsmat. Kanske ska vi helt enkelt kalla det för festligt vardagsmat? Å andra sidan är denna rätt så passar god och fin att den passar lika bra som huvudrätt under nyårsmiddagen. Då skulle jag å andra sidan göra potatismoset lösare till en puré eftersom jag tycker det är lite festligare. (I så fall pressar man potatisen genom en potatispress och rör i mjölk tills purén fått lagom lös konsistens.)

Vill man variera det hela kan man blanda moset eller purén mer någon rotsak man tycker om, exempelvis blomkål, rotselleri eller palsternacka. Eller så byter an det helt och hållet mot det. Laxen steker jag helt på vanligt vis i stekpanna och kryddar med salt, svartpeppar, grillkrydda och persillade. Det är bara att pudra på tills det känns lagom.

Några tips när du steker lax

Alla bäst och godast blir det om man väljer lax med skinn. Det är tyvärr sällan man hittar det i de styckfrysta laxbitarna, så jag brukar köpa en hel laxsida som jag skär till lagom bitar. Resten av laxsidan brukar jag frysa in i bitar så man kan plocka fram efter behag. Om skinnet är kvar på laxen när den steks blir det mycket saftigare eftersom fettet i skinnet går in i laxköttet. Jag brukar alltid lägga i laxen i pannan med den skinnfria sidan neråt i pannan. Sedan steker jag någon minut så den får yta. Därefter vänder jag på laxen och steker klart den med skinnet nedåt. Vid en innertemperatur på cirka 52°C är laxen klar.

När jag använder fryst fisk brukar jag ofta låta den ha en semi-fryst kärna när jag lägger den i pannan. Då kan man nämligen steka den lite längre innan den är klar, vilket gör att man hinner få en frasigare och mer tillagad yta. Men det är en smaksak.

Stek inte för varmt

Stek hellre laxen på lite lägre temperatur än för hög – under medel brukar vara lagom. När man steker fisk börjar proteinerna i fiskköttet att koagulera (denaturera). Så snart proteinerna koagulerat är fisken klar, och redan vid en innertemperatur på 41 grader börjar muskelfibrerna att lösgöra sig från varandra. Tillagas fisken för länge och för varmt får man ett hårt och torrt kött vilket beror på att mer vätska än nödvändigt lämnat fisken – precis som med en köttbit. Det ser man också tydligt på det vita joxet som samlas på ytan av den tillagade fisken. Det vita är alltså protein, eller äggvite, som lämnat fisken och som också indikerar att den tillagats för länge och/eller för varmt. Fisk med skinnet kvar klarar lite hårdare behandling eftersom skinnet skyddar fisken och adderar fett.

» Här hittar du fler goda fiskrätter

Stekt lax med potatismos, smörstekt svamp och svartkål

Stekt lax med potatismos, smörstekt svamp och svartkål

För: 4 personer

Potatismos:

900g mjölig potatis
2 dl mjölk
0,5 tsk lökpulver
salt

Smörstekt svamp och svartkål:

200g små skogschampinjoner
100g svartkål
smör
salt

Stekt lax:

500g laxsida med skinn, alt 4 styckfrysta laxfiléer
smör
salt, peppar, grillkrydda, persillade

  • Skala och kvarta potatisen. Lägg den i saltat vatten och koka i cirka 10 minuter eller tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på medelvärme och rör i mjölken. Addera mer mjölk om du vill ha moset lösare. Smaka av med lökpulver och salt. Låt moset stå på varmhållning på låg värme.
  • Tvätta champinjonerna och skär dem till kvartar. Skär svartkålen till mindre bitar. Smält smör i en stekpanna och lägg ner svampen. Stek på medelvärme tills den börjat få lite yta, lägg sedan i svartkålen. Lägg i lite mer smör om det behövs och stek tills svartkålen mjuknat. Salta ett varv.
  • Tina laxen. Om du använder laxsida, fjälla bort eventuellt fiskfjäll med en borste eller liten kniv, behåll skinnet på och skär laxen till fyra bitar. Smält smör i en stekpanna och lägg ner laxen med skinnsidan uppåt. Stek en minut på medelvärme och vänd sedan på laxen så skinnsidan hamnar nedåt i pannan. Pudra över salt, peppar, grillkrydda och persillade. Stekt laxen till en innertemperatur på cirka 52°C. Servera med moset samt smörstekt svamp och svartkål.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.