Stekt lax med potatismynt och stuvad savojkål

Festlig husman med lax

Här mina vänner kommer ett lite festligare recept med fisk. Det kan så klart lagas i veckan också, om man vill ha lyxig husman, men jag tycker att det passar extra bra till helgen. Den är enkel att göra, kräver inte särskilt många ingredienser och blir så gott tack vare de olika texturerna.

Jag måste erkänna att jag är dålig på att äta fisk nu för tiden. På något märkligt vis har det vegetariska ersatt fiskrätterna hemma hos oss, och kanske beror det på att jag aldrig egentligen varit ett stort fan av fisk heller. När jag äter fisk blir det oftast såna här rätter som är lite festligare, eller lättare och somrigare. Kanske några gånger om året, gärna panerad, grillad eller med något festligare tillbehör. Å andra sidan kanske det inte gör så mycket att man äter så lite fisk. Förr sa man ju att man blev smart av fisk, men nu blir man väl snarare pepprad med tungmetaller eller bidrar till utfiskningen. Ja, vilka tider vi lever i – där allt på något vis är negativt för vår planet. Man kanske bara skulle sluta äta helt och hållet?

Skämt å sido. Mat är ett ämne som sammanför så många av oss, något vi måste ha och där själva matlagandet, för många människor, funkar som en avslappnande och kreativ syssla. Det är ju rätt fantastiskt.

Välj gärna lax med skinnet kvar

SavojkålNåväl. För att återgå till denna middagsrätt hade jag hur som helst vid något tillfälle köpt en laxsida, delat den till mindre bitar och lagt in i frysen. När jag köper lax blir det oftast en hel sida eftersom man då både får skinn och kan välja hur stora bitarna ska vara (när jag röker fisk vill jag helst ha en hel bit). Nu började det verkligen bli dags att äta den där laxen, så av det hela svängde jag ihop detta recept på stekt lax med potatismynt och stuvad savojkål.

Visst är det viktigt att kolla efter MSC-märkt fisk, men för slutresultatets skull kan man också välja fisk med skinnet kvar. Fisk med skinn blir så mycket saftigare och godare. Det är också enklare att steka fisken på ett skonsamt vis eftersom skinnet skyddar fiskköttet från den direkta värmen. Mycket fett sitter också innanför skinnet, så när det värms upp får man fett på köpet som ger det saftiga och fina fiskköttet.

Fjälla med en kniv eller ett rivjärn

Det går naturligtvis att använda styckfrysta laxfiléer också, men om du får tag i fisk med skinnet kvar blir det strået vassare. Det lösa fiskfjället fjällar man bort under rinnande kallt vatten med en kniv som man för vinkelrätt mot skinnsidan. Jag har ett minne av att min mamma brukade använda delen på rivjärnet som man river spån med (den lilla taggiga delen på ett fyrkantigt rivjärn) till just det ändamålet. Det brukar också funka fint.

Fisken steker jag hur som helst och serverar med skivad potatis som jag lagar i ugn. Jag kallar dem kort och gott för potatismynt eller potatisslantar. Till det hela gör jag en stuvning på gul lök och savojkål – du vet de där stora, gröna kålhuvudena med lite lockigt blad. De tre konsistenserna, eller texturerna om man så vill, passar bra ihop då laxen bjuder på en köttig tuggighet, potatisen på ett frasigare yttre med en mjuk kärna och kålen på krämighet. En bit citron på toppen sätter piff på det hela och adderar en härlig fräschör. Svårare än så är det inte.

» Här hittar du fler goda recept med fisk

Stekt lax med potatismynt och stuvad savojkål

Stekt lax med potatismynt och stuvad savojkål

För: 4 personer

Potatismynt:

1 kg fast potatis
olivolja
salt, peppar

Stuvad savojkål:

250g savojkål
50g smör
1/2 gul lök
1,5 msk vetemjöl
2 dl grädde
salt, peppar

Lax:

700–800g laxsida med skinn
smör att steka i
salt, peppar, grillkrydda

Tillbehör:

citron

  • Tvätta potatisen och skiva den i halvcentimeters tjocka skivor. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla på lite olja. Fördela ut potatismynten och salta och peppra. Ställ in i 225°C i 45–50 minuter. Rör om efter halva tiden med en stekspade.
  • Lossa bladen från savojkålen och skär bort den grövsta delen av mittnerven. Lägg bladen i varandra och halvera dem utmed mittnerven. Rulla sedan ihop dem och strimla dem. Skiva löken till halvmånar. Smält smöret i en kastrull och lägg i savojkål och lök. Rör om emellanåt och låt det mjukna på medelvärme. När allt mjuknat, pudra över mjölet och rör ihop med kålen, slå sedan på grädden. Låt det puttra ihop med kålen och smaka av med salt och peppar.
  • Skrapa bort eventuellt fiskfjäll och skär laxen i fyra bitar. Smält smör i en stekpanna och lägg i laxen med skinnsidan uppåt. Låt den stekas någon minut och vänd sedan på laxbitarna så att skinnsidan hamnar nedåt. Krydda ovansidan med salt, peppar och grillkrydda. Stek tills laxen kommit upp i en innertemperatur på cirka 52°C.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.