Stekt lax med quinoasallad

Blir man smart av fisk?

Fisk är en råvara många associerar med hälsosam mat. Dels innehåller den bra fetter, amiosyror och mineraler. Den är också lättsmält vilket gör att det inte krävs lika mycket energi av kroppen för att omsättas till energi. Vi fick redan som små lära oss att fisk gör en smart, och trots att det kanske mest var ett sätt att få motsträviga barn att äta upp middagen när det serverades fisk, har det ändå visat sig finnas en viss sanningshalt i påståendet. Undersökningar visar nämligen att fettsyrorna i fisk anses förbättra överföringen av signalsubstans i hjärnan, vilket gör det lättare att koncentrera sig.

I en studie som publicerats i tidskriften Acta Paediatrica har forskare från Sahlgrenska akademin i Göteborg också undersökt vilken inverkan konsumtion av fisk har på intelligensen hos tonåringar.

Viktigt med ursprung och miljömärkning

För egen del äter jag fisk för att det är gott – hälsofördelarna är bara en bonus. Tillsammans med de rätta tillbehören blir det en härlig middag, oavsett om man vill laga något enkelt eller något lyxigt. Fisk, sägs också enligt undersökningarna, vara något fler önskar att de åt oftare – minst två till tre dagar i veckan. Det är också precis vad Livsmedelsverket lobbar för.

På senare tid pekar dessutom trenden mot ett större intresse för råvarans ursprung, samt om den är miljömärkt. Detta ställer förstås högre krav både på både fiskare, leverantörer och restauranger. Bra tycker jag. För med krav från alla håll kanske vi alla kan äta lite smartare och hälsosammare.

Lax till middag

Stekt lax med quinoasalladLax i all sin enkelhet är himla gott att svänga ihop till middag – särskilt stekt lax med quinoasallad. Det jag framför allt också gillar med lax är att de styckfrysta varianterna går snabbt att tina under varmt vatten när man har bråttom och är hungrig. Sedan går de precis lika fort att steka dem klara och hiva upp på tallriken. Hemma hos oss lagar jag det mesta av det vi äter. Det faller sig rätt naturligt eftersom jag jobbar hemifrån och tycker det är skönt att käka direkt när sambon kommer hem från jobbet.

Många undrar hur jag orkar laga så mycket mat, och så ofta. Men det är precis det jag inte gör. Jag har nämligen ett mycket smart knep. När jag lagar vardagsmat lagar jag extra mycket så jag inte behöver laga stora middagar varje dag. Vi är två i hushållet men jag lagar alltid för fyra personer. Lagar jag exempelvis extra mycket av proteinet, kompletterar jag de andra dagarna med olika tillbehör. Lagar jag mycket av tillbehöret är det bara att komplettera efterföljande dagar med kött, fisk eller kyckling.

Så gör man matlagningen lättare

Ett exempel är här om veckan då jag bjöd på ryggbiff och potatisgratäng till helgmiddag. Dagen efter tog jag resten av köttet och gjorde en krämig pasta med strimlad ryggbiff. Dagen efter det stekte jag på lax och serverade med potatisgratängen. Supersmidigt och enkelt.

Vill man variera receptet kan man byta laxen mot den fisksort man är sugen på. Även salladen kan piffas upp genom att välja en annan sorts vinäger – exempelvis hallonvinäger eller vit balsamico.

» Här finns ännu fler goda recept med lax

Stekt lax med quinoasallad

För: 4 personer

Stekt lax med quinoasallad

Quinoasallad:

1,5 dl röd quinoa
1 stor morot
1/2 broccolihuvud
1/2 rödlök
1 burk kikärtor
35g rucola (1/2 påse)
1 dl pumpafrön
3 msk olivolja
1,5 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Stekt lax:

4 styckfrysta laxfiléer
persillade
salt, peppar

Tillbehör:

2 lime
creme fraiche

1. Koka upp 3 dl vatten med 0,5 msk grönsaksbuljong (enligt anvisningen på förpackningen). Ha ned quinoan och låt den sjuda utan lock i 15-20 minuter.

2. Koka upp saltat vatten. Dela broccolin till små träd och tärna moroten. Ha ner i vattnet och låt sjuda cirka 5 minuter. Slå av vattnet och låt svalna.

3. Strimla löken och skölj kikärtorna. Ha ner i en skål tillsammans med rucola och pumpafrön. Blanda i de kokta grönsakerna och quinoan. Ringla olja och vinäger och krydda.

4. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg ner laxen med skinnsidan uppåt, om den har skinnet kvar. Krydda ovansidan och vänd laxen efter en minut. Krydda ovansidan och stek klart på medelvärme. Halvera limen och stek snittytan på dessa. Pressa limen över lax och sallad vid servering. Servera med creme fraiche, om en sås önskas.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.