Grillat äpple med mascarponevaniljkräm

Enkel dessert med äpplen

Jag gillar enkla desserter. En av klassikerna att servera efter maten är äppelpaj, men varför inte testa en ny variant där man steker äpplen med kanel och råsocker. Det hela serveras på en härlig vaniljmascarpone. Mascarpone är alltså en italiensk ost som kan användas istället för grädde eller creme fraiche.

Egentligen liknar inte mascarpone färskost alls eftersom man inte använder löpe. Grädde kokas upp och sedan tillsätts något syrligt för att grädden ska skära sig, exempelvis citronsyra. Det finns även mascarpone där man tillsätter mjölksyra (E270) som i sorten nedan.

Istället för äppelpaj

Vaniljmascarponen kan man göra i förväg och ställa in i kylen. Sedan steker man äpplena och lägger ovanpå medan de är ljumna. Vill man variera det hela kan man också steka på lite havregryn med socker och smör och strössla över. Då blir det som en dessert – som dessutom är glutenfri om man väljer sker havre.

Tag då cirka 1 deciliter havregryn och stek upp med 3 msk smör och 2 msk råsocker, eller 1 msk sirap. Det här receptet är dock bara med äpple och vaniljmascarpone. Det blir liksom lite enklare och lyxigare.

Stekta äpplen med kanel och vaniljmascarpone

För: 4 personer

Grillat äpple med mascarponevaniljkräm

2 röda äpplen
25g smör
1,5 msk råsocker
1 msk kanel
250g mascarpone
1 st vaniljstång

1. Kärna ur äpplena och skär dem till cirka 1,5 centimeter tjocka skivor (ta mittenpartiet på äpplena för jämna bitar). Hetta upp smör i en stekpanna och stek äppelskivorna tillsammans med kanel och råsocker i 5-8 minuter beroende på hur mjuka du vill ha dem. Vänd dem då och då så att de inte bränns vid.

2. Snitta en vaniljstång och skrapa ur fröna. Blanda med mascarpone.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.