Stekta brysselkål med apelsin, sirap och hackad mandel

Goda brysselkål till julbordet

Till julbordet på julafton brukar min mamma alltid göra kokt brysselkål. Jag har egentligen inget emot denna lilla sidorätt eftersom jag är uppväxt med den. Dock tycker jag inte att den är så himla spännande, och jag tar mest ett eller två brysselkål för att de inte ska gå till spillo. Min sambo gillar inte alls de kokta brysselkålen. Därför bestämde jag mig för ett par år sedan för att göra något åt detta. Det måste ju finnas sätt att göra brysselkålen lite sexigare.

Mer grönt på julbordet

Ett enkelt sätt att piffa till det hela till julbordet är med dessa stekta brysselkål med apelsin, sirap och hackad mandel. Denna lilla rätt är enkel att göra och består av kokta brysselkål som man sedan halverar och steker i smör. På med apelsin och sirap, salt, peppar och lökpulver. När brysselkålen fått färg avslutar man det hela med hackad mandel. Mandeln kan man antingen skålla och hacka själv, eller så köper man färdighackad som jag gjorde – allt för att effektivisera och förenkla allt som ska lagas till julbordet.

På det här enkla viset får du in mer gröna rätter på julbordet. *Steker du i vegetabiliskt smör, exempelvis Vegan Block, blir receptet helt vegetariskt och veganskt. Det blir även laktosfritt på detta vis, men du kan så klart även bara ta laktosfritt smör. Receptet är också glutenfritt. Har du nötallergiker i sällskapet kan du byta mandeln mot exempelvis solrosfrön.

» Här hittar du fler goda rätter till julbordet

Stekta brysselkål med apelsin, sirap och hackad mandel

Stekta brysselkål med apelsin, sirap och hackad mandel

500g

500g brysselkål (1 nät)
25g smör*
1 apelsin
3 msk ljus sirap
salt och svartpeppar
0,5 tsk lökpulver
0,5 dl hackad mandel

  • Ansa brysselkålen från trötta blad och träig stam. Koka upp saltat vatten och sjud brysselkålen hela i 8 minuter. Slå av vattnet och låt brysselkålen torka till en aning i ett durkslag.
  • Halvera brysselkålen. Smält smör i en stekpanna och ha ner brysselkålen – gärna med den skurna ytan nedåt. Stek några minuter och rör om då och då. Pressa sedan över saften från en halv apelsin. Låt saften steka in.
  • Ringla över sirapen på slutet samt salta, peppra och pudra över lite lökpulver. Strössla över hackad mandel och låt svalna.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.