Stekta fläskkotletter med gräddiga champinjoner och hirs

Enkel vardagsmat

Fläskkotlett är lite av en underskattad och bortglömd köttdetalj. För mig är den faktiskt lite 80-tal. Fläskkotlett är en favorit att steka på hastigt i stekpanna, att grilla, att köra hel i ugn eller att skiva upp och ha i en krämig panna. Fläskkotlett kan man både köpa färdigskivad eller i bit – med ben eller utan. Sedan finns också fjärilskotletten.

Väljer man fläskkotlett med ben till det här receptet bör man tänka på att en bit med ben kräver lite längre tid för att bli klar i pannan. Är man osäker på när köttet är klart använder man en stektermometer. Innertemperaturer för fläskkött hittar du här. Jag anger sällan tillagningstider för kött eftersom det varierar så otroligt mycket mellan olika ugnar och spisar, tjocklek på köttet samt hur den som ska äta köttet vill ha det.

Tillagningstid på fläskkött

En del frågar här i bloggen om tillagningstid, men jag tycker det är på tiden att folk börjar inse att en angvien tid kan ge dig otroligt torrt kött om det lagas för länge. Olika ugnar är som sagt olika, och är köttbiten tunn eller utan ben blir den klar snabbare. Ju mer kött man tillagar desto mer känsla får man för när köttet är klart. Är man som sagt osäker skär man ett snitt för att kontrollera färg på kött och på köttsaft – eller använder en kött-termometer. Det är så enkelt och ger det bästa resultatet!

Så tillagar man hirs

I det här receptet är vattenmängden 4+4 dl till hirsen. Det beror på att hirs innehåller ett bitterämne som heter saponin och som skyddar mot skadedjur. Eftersom man vill få bort detta bitterämne måste man först koka upp hirsen i en omgång vatten. Detta slår man sedan bort för att sedan koka om hirsen i nytt vatten. Hirs är en rolig råvara som är glutenfri. Färdigkokt blir hirsen till små gula, runda pluppar som påminner om couscous. Dock är couscous av vete och således inte glutenfritt. Hirs innehåller bland annat vitamin B, järn, kalium och magnesium.

Stekta fläskkotletter med gräddiga champinjoner och hirs

För: 4 personer

Stekta fläskkotletter med gräddiga champinjoner och hirs

Gräddiga champinjoner:

250g färska champinjoner
1 gul lök
2,5 dl grädde
1 msk soja
1/2 kruka färsk persilja
salt, peppar

Hirs:

2 dl hirs
4+4 dl vatten
1/2 buljongtärning
salt

Stekta fläskkotletter:

4 fläskkotletter med ben
1 grönt äpple

1. Gnugga champinjonerna rena och halvera dem. Hacka den gula löken. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner champinjoner och lök. Slå på grädde och soja när löken mjuknat och champinjonerna vätskat klart. Låt det fräsa ihop cirka 5 minuter. Smaka av med färsk hackad persilja och kryddor.

2. Koka upp hirsen och slå av vattnet när det kokat upp, förslagsvis i ett durkslag. Slå på nytt vatten i kastrullen och ha ner buljong och en nypa salt. Koka i 15 minuter, tag sedan kastrullen från plattan låt hirsen svälla under lock i 10 minuter.

3. Stek fläskkotletterna. Servera med hacka grönt äpple på toppen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.