Stekta linspinnar med ris och grönsaker

Annorlunda vardagsmat

Jag gillar att testa annorlunda saker i och kring min matlagning. Det behöver inte vara konstiga saker, bara lite annorlunda mot det gamla vanliga, och kanske lite nytt. Min nyfikenhet har också gjort att jag med nöje provar nya köksprylar som kanske inte finns i varje hem – exempelvis rökpistol, sous vide-cirkulator och gasbrännare. Senast i raden av nya prylar är också en sifon och en tryckkokare. Kanske inte super-exotiskt – och för vissa kanske helt vanliga mojänger (särskilt om man är yrkeskock), men det är kul att testa saker utöver den vanliga ugnen och grillen. Recept med sifon och tryckkokare kommer du att kunna hitta i bloggen framöver.

Laga mat i siliconform

SiliconformEtt av mina favorithjälpmedel när det ska lagas annorlunda (som inte är fullt så konstigt) är siliconformar. Siliconformar är ugnståliga formar som kommer i olika utföranden. Tack vare materialet är innehållet lätt att få ut och handskas med. De är också lätta att diska utan att en massa gojs bränner fast. Jag köper alla mina siliconformar från webb-butiken H.W. Larsen eftersom de har massor av olika formar att välja på – och bästa priset.

Den senaste formen jag bekantat mig med består av nio stycken avlånga formar. De flesta använder troligtvis den här formen till bakning, men jag tyckte det kunde vara kul att prova något annorlunda – som stekta linspinnar.

Linserna kokade jag som vanligt och blandade med ägg för att de skulle hålla ihop. Sedan åkte linsröran ner i silikonformen och in i ugnen. När linspinnarna var färdiggräddade stekte jag dem i smör i en stekpanna så de fick fin yta.

Vegetariskt recept istället för fiskpinnar

Varifrån jag fick denna konstiga ide? Ja, jag tyckte helt enkelt att det skulle kunna gå att göra en vegetarisk variant på fiskpinnar. Mycket substitut till kött finns att köpa så som Quorn och Oumph, men man måste ju kunna göra saker själv också. Jag kan förstås inte jämföra detta med något som skulle kunna likna kött, men det var i alla fall kul att prova något nytt. Dessutom är det lite lurigare att göra fyrkantiga vegetariska godingar istället för de klassiska bollarna eller biffarna.

» Här hittar du fler maträtter som tillagas i siliconform

Stekta linspinnar med ris och grönsaker

För: 4-6 personer

Stekta linspinnar med ris och grönsaker

Stekta linspinnar: (13 st)

3 dl gröna linser
3 ägg
0,5 dl sesamfrön
1/2 röd chilifrukt
1 schalottenlök
salt, peppar, vitlökspulver, oregano

Ris:

2 dl basmatiris
4 dl vatten
salt

Sallad:

1 broccolihuvud
1 burk majs (á 140g)
1 tetra svarta bönor
8 bitar soltorkade tomater
1 salladslök
balsamico

Dillsås:

2 dl creme fraiche
1 tsk lökpulver
1/2 kruka dill (alt. 0,5 dl hackad fryst dill)
salt

1. Ha ner linserna i en kastrull och slå på rikligt med vatten – åtminstone dubbla mängden. Salta vattnet och koka linserna på mediumvärme i 15 minuter. Slå av vattnet och ha ner linserna i en mixer tillsammans med ägg. Kör till en slät smet.

2. Blanda linsröran med sesamfrön, hackad chili och schalottenlök samt kryddor. Bred ut röran i avlånga silikonformar och grädda i 200°C i 15 minuter. Stjälp ut pinnarna och låt dem svalna. Fortsätt med proceduren till hela smeten gått åt. Hetta upp en stekpanna med ordentligt med smör och stek pinnarna på hög värme så de blir gyllene på alla sidor. Gör detta precis innan servering.

3. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

4. Dela broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud broccolin i cirka 5 minuter. Slå av vattnet från majsen och blanda med broccoli, strimlade soltorkade tomater, skivad salladslök och sköljda svarta bönor. Servera med balsamico till.

5. Blanda creme fraiche med lökpulver, hackad dill och salt.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.