Flundra med svampplättar och grönsaksröra

Panerad fisk

Fisk är gott och nyttigt. Den här paneringen är enkel att göra och fiskarna blir fint gyllenbruna. Tillsammans med grönsaksgröran och den lite speciella enokisvampen blir detta ett annorlunda inslag. Har man inte tillgång till enokisvamp kan man lika väl använda små trattkantareller eller tunt strimlade champinjoner.

Enokisvamp doppas i smetEnokisvamp i panna

Annorlunda mat

Första gången jag kom i kontakt med enokisvamp när jag var på MAD Foodcamp i Danmark. Här kunde man hitta alla möjliga råvaror som man aldrig sett förut. Dessutom var all mat som serverades och som gick att provsmaka, hur god som helst. Har du inte tillgång till enokisvamp kan du byta mot trattkantareller, de smakar mer men går lättare att få tag i.

Flundra med svampplättar och grönsaksröra

För: 4 personer

Stillahavsflundra, enokiplättar och rotsakröra med mango och mandel

Grönsaksröra:

4 morötter
1 gul paprika
1 grön paprika
1/2 röd lök
1 mango
1 knippe färsk bladpersilja
3 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 dl mandel
salt, peppar

Enokiplättar:

200g enokisvamp
0,75 dl vetemjöl
2 ägg
0,75 vatten
salt, peppar

Fisk:

8 filéer flundra
1/2 citron
2 dl majsmjöl
salt, peppar, vitlökspulver

1. Pressa citron över fiskfiléerna och låt dessa ligga ett par timmar innan tillagning.

2. Hacka morötter, paprika, mango, persilja och lök. Behåll moroten separat men blanda ihop de övriga med varandra. Hetta upp en panna med smör, pressa i vitlök och häll i morotshacket. Låt fräsa på medelvärme ca 5 minuter. Häll sedan i resten och låt ligga ytterligare 5 minuter i pannan. Hacka mandeln och ha i på slutet. Häll upp allt i värmetåliga skålar och ställ så att de behåller värmen (exempelvis i micron).

3. Häll upp majsstärkelsen på en tallrik och rör ihop med salt och peppar. Doppa varje fiskfile i mjölet och tryck till så att mjölet går in ordentligt. Stek gyllenbruna i smör.

4. Vispa ihop ingredienserna till pannkakssmeten. Skölj enokisvampen och skär eventuellt bort smuts ifrån roten. Tag ett knippe svamp och doppa ner i smeten. Lägg klicken i pannan och stek ca 4 minuter per sida.

5. Servera med en sallad med gula plommoncocktailtomater, machésallad och lite vinäger.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.