Stora italienska köttbullar i ugn med krossade tomater och mozzarella

Blogga i WordPress

En del undrar vad jag gör i mitt företag. Jag har ju som bekant kört eget sedan 2013, och i slutet av förra året (2014) ombildade jag till aktiebolag. Mitt företag består av sex olika ben – skrivande, fotografi, SEO, programmering, webbdesign och printdesign. Tack vare det kan jag erbjuda mina kunder heltäckande byråverksamhet utan en massa projektledare och andra kockar som måste prata med varandra. De flesta tycker det är bra eftersom man slipper dyra byråarvoden och det är korta puckar.

En sak jag ofta gör är att hjälpa kunder sätta upp wordpress-installationer och bygga om efter deras önskemål – precis som den här bloggen som jag byggt och designat. Och, på tal om det känns det alltid så hemtrevligt att komma tillbaka till sin egen blogg och sin egen setup. Landleys kök är min lilla bebis. Så med det sagt, känns det skönt att skriva om det jag själv vill och tipsa er om den goda mat vi lagar hemma.

Tips på god vardagsmat

Det här receptet hittade min sambo på. Vi var väldigt sugna på köttfärs och ville ha en enkel rätt som skötte sig själv i ugnen. På så vis fick det bli stora italienska köttbullar i ugn med krossade tomater och mozzarella. Till det serverade vi en quinoasallad med lite olika grönsaker och kål. Man kan förstås välja vad man vill servera till. Vill man hellre ha pasta, ris eller couscous går det lika bra.

Ta tillvara på julresterna

Den här rätten passar också fint om man vill ta tillvara på julens matrester. Du kanske exempelvis har fått köttbullar över? Ha då ner dessa i gratängen och slipp rulla nya. Broccolin kan man byta om man fått brysselkål över. Har du fått grönkål eller rödkål över är det bara att ha ner det i quinoa-salladen. Hur smart som helst!

Stora köttbullar i ugn med krossade tomater och mozzarella

För: 4 personer

Stora italienska köttbullar i ugn med krossade tomater och mozzarella

Stora italienska köttbullar i ugn:

800g nötfärs
2 ägg
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
8 bitar soltorkade tomater
1 citron
2 stora tomater
2 bitar mozzarella
2 burkar krossade tomater
1 kruka basilika
salt, svartpeppar

Quinoa:

3 dl quinoa
1 dl kalamataoliver
1 broccolihuvud (250g)
1 morot
1 burk kidneybönor
10 cm purjolök
3 msk balsamvinäger
1 dl extra virgin olivolja
salt

1. Blanda nötfärs och ägg med hackad gul och vit lök, strimlade soltorkade tomater och citronzest. Forma till stora köttbullar och rada upp i två rader mitt i en ugnsfast form. Skiva tomater och mozzarella och varva dessa runt om köttbullarna. Slå över krossade tomater, salta och peppra. Ställ in i 225°C i 20 minuter.

2. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Skiva morötter och dela broccolin till mindre träd. Sjud i saltat vatten i 5 minuter. Blanda quinoan med de kokta grönsakerna, kalamataoliver, sköljda kidneybönor och skivad purjolök. Smaka av med balsamvinäger, olja och salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.