Annorlunda köttbullar
Brukar du alltid göra köttbullarna på samma vis? Kanske alltid serverade dem med samma tillbehör? Varför inte variera det hela med något annorlunda? Dessa stora köttbullar med rostade kikärtor och avocado är fyllda med härlig smak och passar fint att servera under sommarhalvåret. Tack vare att köttbullarna är större funkar de inte bara att steka, utan också att tillaga på grillen – om man så vill.
Så grillar du köttbullarna
Har du ett grillgaller som är tillräckligt tätt för att köttbullarna inte ska slinka igenom grillar du rakt på det, annars funkar det bra med ett grillnät om du grillar under 260°C, eller att trä upp köttbullarna på spett. Blöt spetten innan genom att lägga dem i ett vattenbad i 10 minuter. Eller så använder du spett i metall. Jag är extra förtjust dubbla metallspett eftersom runda råvaror då inte rullar runt så fort man ska vända dem. Man kan förstås också använda två lösa spett för att uppnå samma effekt.
Enkel sommarmat
Jag älskar kombinationen kikärtor och avocado – de är som gjorda för varandra eftersom smakerna passar så bra ihop. I denna sallad samsas inte bara kikärtor och avocado, utan även röd lök, romansallad och ett gäng kryddor som används flitigt i texmex. Det ger en kryddig och fyllig smak på salladen och gör den matig. De gula bladen som jag sprinklat ut över salladen är blomkrasse. Dessa adderar en pepprig smak och gör det dekorativt. Denna goda rätt kompletteras med rostade frön, för att få lite knaprighet, samt en superenkel sås som rörs ihop av creme fraiche persillade. Enkelt, smidigt och gott. Sommarmaten kan knappast bli enklare.
» Här hittar du fler olika recept på köttbullar
Stora köttbullar med rostade kikärtor och avocado
Stora köttbullar:
2 skivor kavring (eller annat bröd)
2 ägg
1 dl grädde
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver, oregano
1/2 citron
800g nötfärs
Rostade kikärtor med avocado:
2 tetror kikärtor
spiskummin, rökt paprikapulver, malen koriander, lökpulver
salt, peppar
1/2 rödlök
3 avocado
1 knippe färska örter, ex libbsticka och bladpersilja
8 blad romansallad
0,5-1 dl olivolja
Rostade frön:
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
olja
salt
Örtsås:
2 dl creme fraiche
2 tsk persillade
salt
1. Smula brödet för hand eller i en mixer. Blanda med ägg, grädde och kryddorna, och låt stå cirka 10 minuter. Riv i skalet från en halv citron och blanda i det samt nötfärsen. Forma till stora köttbullar och stek dem i smör. Ska du grilla dem, trä upp på spett eller grilla på ett grillgaller enligt tipsen ovan. Pressa över saften från den rivna citronen vid slutet av stekningen/grillningen.
2. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Ha ner kikärtorna i en varm stekpanna och stek dem tillsammans med kryddor – efter behag. När det börjar torka till, ringla över smör och stek tills kikärtorna börjar poppa. Blanda kikärtorna i en skål tillsammans med klyftad rödlök och tärnad avocado. Hacka örterna och skär salladsbladen till mindre bitar. Blanda med salladen samt med olja. Smaka av med extra salt och peppar. Salladen på bilden är dekorerad med bladen från krasseblommor.
3. Hetta upp olja i en stekpanna och ha ner fröna. Rosta med lite salt till de börjat få färg.
4. Rör ihop såsen av creme fraiche, persillade och salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.