Stora köttbullar i ugn med krossade tomater och linser

Recept på enkel husman

I tider som dessa är comfort food det enda rätta. Jag har funderat över om det egentligen finns någon bra översättning till comfort food. Husman? Värmande mat? Trösterik mat? Jag tycker i alla fall denna middagsrätt bestående av stora köttbullar i ugn med krossade tomater och linser har alla dessa egenskaper. Det här är riktig mysmat som passar när det är lite allmänt ruggigt utanför dörren och man bara vill hålla sig memma och äta något gott.

Allt på en plåt

Spad av matjessill och ansjovisDet här är inte bara en god middagsrätt, den är en svinnsmart rätt. Anledningen är nämligen att jag använder 0,75 dl matjesspad. Alltså det som blir kvar i en sån där platt metallburk när man käkat upp all matjessill. Istället för att hälla ut det – vilket är ganska slösaktigt på så goda kryddor, blandar man ströbrödet till köttbullarna med spadet. När ströbrödet fått svälla blandar man det med citronzest (finrivet skal) och salt och peppar. Forma till stora köttbullar och ha ner i en form tillsammans med krossade tomater, svartkål, röda linser, selleri och chili.

Hur gott och enkelt som helst. Allt jagar ju sig nämligen där i formen i ugnen. Typisk plåtmat, helt enkelt. Tänk på att vätskor och olja från konserver och burkar är utmärkt att ha i maten. Anvjovisspad är också et gott tips att prova med.

Ät köttbullarna som de är, eller med pasta

Denna rätt går utmärkt att äta precis som den är eftersom den innehåller linser. Då är ett tips att svänga ihop en enkel sallad till det hela. Vi blev dock så himla sugna på spagetti att vi kokade det och serverade till köttbullarna. Kan man inte få tag i svartkål kan den bytas mot bladspenat eller någon annan kålsort. Exempelvis grönkål eller spetskål. Självklart kan man göra dessa köttbullar även om man inte har spad från matjessill. Blanda då ströbrödet med samma mängd mjölk eller grädde samt en liten dutt malen kanel, lite malen ingefära och smulad, torkad dill.

» Här hittar du fler recept på god och värmande husman

Stora köttbullar i ugn med krossade tomater och linser

Stora köttbullar i ugn med krossade tomater och linser

För: 4 personer

Tomatsås:

50g svartkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk blekselleri
1 grön chili
2 dl torkade röda linser
2 burkar krossade tomater (á 400g)
4 dl vatten

Stora köttbullar:

0,75 dl matjesspad (kan bytas mot mjölk eller grädde)
1 dl ströbröd*
1/4 citron (zest)
salt, peppar
650g blandfärs

  • Strimla svartkål. Hacka gul lök, vitlök, selleri och chili. Ringla lite olja eller smör i en ugnsform och fördela ut allt. Häll i röda linser, krossade tomater och vatten. Salta och peppra och blanda allt.
  • Blanda matjesspadet med ströbröd, rivet citronskal, salt och peppar och låt det stå några minuter. Blanda med färsen och forma till 8 stora köttbullar. Fördela ut köttbullarna i tomatsåsen och ställ sedan in på över och undervärme på 200°C i 60 minuter.

* Välj glutenfritt ströbröd så bli maträtten glutenfri. Serverar du pasta till bör pastan så klart också vara glutenfri.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.