Strimlad biff med glasnudlar och stekt rödkålsallad

En annorlunda middag

Letar du efter något lite annorlunda att äta till middag? Varför inte testa detta recept på strimlad biff med glasnudlar och stekt rödkålsallad? Det här är ett ganska enkelt recept där man steker ryggbiffen härligt rosa på låg temperatur och sedan strimlar den. Till det hela serverar man den stekta salladen bestående av rotselleri, morot, rödkål, paprika och mandel. Jag kokar glasnudlar till denna rätt men det går precis lika bra att variera det hela med kokt ris.

Stekta sallader är en stor favorit hos mig. Jag gillar när kål och rotsaker steks för att bli mjuka och goda. Det gör det hela matigare än en klassisk sallad. Kål är just också en underskattad ingrediens, och framför allt rödkål som många bara tillagar till julen. Rödkål är den röda släktingen till vårt vanliga vitkål. Det fina med denna är att huvudena ofta är mindre samt att det blir fint färg på maten med hjälp av denna.

Ryggbiff är också en underskattad råvara, och jag kan nog aldrig prata nog om vikten av att välja bra kött och från Sverige. Ät mindre och välj bättre. Jag minns själv hur vi en gång i tiden kasta i oss drivor med kött på ett ganska respektlöst sätt. Idag äter jag kött med andakt. Jag tycker också att man ska skippa oxfilén och istället prova ryggbiff. Denna styckningsdetalj är marmorerad och smakrik vilket gör den mör och saftig när den tillagas lite längre på lägre temperatur. Då får bindväv och fett smälta. Har du fått tag i en med fettkappa? Ännu bättre.

Ta ansvar för hela djuret

Det är som det Märta Jansdotter som är VD på Gröna Gårdar skrev i ett blogginlägg på Svenskt Kötts webbplats;

”Vi importerar för att klara biff och filé-volymerna. För att få fram 120 kilo oxfilé krävs det cirka 25-30 djur vilket resulterar i 5,5 ton övrigt kött som behöver säljas. Bortsett från okändheten har grytorna och stekarna många funktioner. De är prisvärda, lättlagade och både stora och små köttföretag har ofta gott om de detaljerna. Ta er an kokköttet och stekarna! Låt nötrullen, fransyskan och nötbogen få skina de med. För ska vi ta ansvar för ursprunget behöver vi först ta ansvar för hela djuret.”

Jag älskar att hon skriver detta, för just det hon säger om oxfilén och att det genererar övrigt kött som behöver säljas är viktig att tänka på. Jag tycker inte heller att oxfilén är en bättre styckningsdetalj än andra. Lustigt nog verkar det ju som att allt som heter ”filé” får folk att tro att det är fantastiskt, men egentligen är det bara ett annat namn för en detalj som lätt blir torr, som är knepig att arbeta med och som bara suttit där på djuret och inte gjort något. Oxfilén och fläskfilén sitter ju nämligen under ryggraden, längst bak på djuret och mör från början eftersom att den inte behöver jobba. Jag gillar när man lägger manken till :)

Man kan strimla biffen innan den steks, men jag tycker att den blir saftigare och finare om den tillagas hel, får vila och sedan strimlas. Få får man röda fina strimlor som bara smälter i munnen. Tillsammans med de fina smakerna av rotsakerna, kålen, nötterna och sesamoljan blir det en riktigt härlig rätt. Våga prova någon lite annorlunda vetja.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Strimlad biff med glasnudlar och stekt rödkålsallad

Strimlad biff med glasnudlar och stekt rödkålsallad

För: 4 personer

Strimlad biff:

400g ryggbiff
salt, peppar, lökpulver

Stekt rödkålsallad:

100g rotselleri
1 morot (cirka 100g)
200g rödkål
0,5 dl rapsolja
3 msk sesamolja
1 stor vitlöksklyfta
1 dl paprikasallad
1 dl mandel
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Tillbehör:

100g glasnudlar

  • Ansa ryggbiffen från eventuella hinnor och krydda den runt om med salt och svartpeppar. Lägg ner den i en varm stekpanna med olja eller smör och bryn den runt om. Dra ner värmen till medeltemperatur, sätt i en termometer och stek tills ryggbiffen kommit upp i 53°C. Pudra över lite lökpulver vid slutet av stekningen. Vänd gärna köttbiten några gånger under stekningen och ha gärna i lite extra matfett att ösa med. Svep in köttet i aluminiumfolie och låt det vila i 10 minuter. Skär det sedan till strimlor.
  • Skala rotsellerin. Gnugga moroten ren eller skala den om den är jordig. Skär rotselleri och morot till tunna strimlor eller hyvla dem till tunna stavar på en mandolin. Strimla rödkålen, finhacka vitlöken och hacka mandeln. Värm raps- och sesamolja i en stekpanna och ha ner rotselleri, morot och rödkål. Stek under omrörning på medelvärme tills de börjar mjukna. Ha ner den hackade vitöken, paprikasallad och hackad mandel. Slå på en skvätt äppelcidervinäger som får steka in. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med lite klippt persilja.
  • Koka glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.