Superenkel äppelpaj i stekpanna

Snabb och enkel äppeldessert

Snabbt och enkelt är helt och hållet min melodi när det kommer till desserter. För det första är jag ingen dessertmänniska. Jag väljer hellre en extra förrätt framför en dessert. För det andra vill jag helst lägga krutet på huvudrätten. När det kommer till desserten gillar jag att hålla det enkelt. Då passar snabbt och enkelt väldigt bra.

Äpplen i lådaEn superenkel äppelpaj i stekpanna är perfekt när man vill ordna något sött och got efter middagen. Om vi skippar alla galetter och annat, och om man ska hårddra det, finns det två sätt att göra äppelpaj på; med en pajdeg och med havregryn. Denna äppelpaj gör jag med havregryn. Väljer man då säker havre innebär det att den blir glutenfri.

Fixa desserten på nolltid

Det enda man behöver göra är att kärna ur och tärna äpplena. Ner med dem i stekpannan tillsammans med smör, kanel, socker och havregryn samt en nypa salt för att balansera upp sötman. Sedan är det bara att steka under omrörning tills äpple och havregryn mjuknat. Svårare än så är det inte. Det går alltså fort och man slipper använda ugnen. Servera med vaniljsås eller glass – eller varför inte både och? Så gott!

» Här hittar du fler recept på äppelpaj

Superenkel äppelpaj i stekpanna

Superenkel äppelpaj i stekpanna

För: 4–6 personer

500g skalade, urkärnade äpplen
25g smör
0,5 tsk kanel
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1 liten nypa salt

  • Kärna ur och tärna äpplena.
  • Smält smöret i en stekpanna och ha ner äppelbitarna. Pudra över kanel och strö sedan över sockret.
  • Blanda ner havregrynen och strö över en liten nypa salt. Rör om då och då och stek tills havregryn och äpplen mjuknat. Lägg upp i små glas och servera med vaniljsås eller glass.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.