Superenkel köttfärspanna med wokgrönsaker och ris

Lättlagat och gott till middag

Att göra denna rätt är verkligen superenkelt. Det är också därför jag döpt den till superenkel köttfärspanna med wokgrönsaker och ris. För att göra denna middagsrätt behöver man inte en massa ingredienser och dessutom går den fort att laga. Det om något är ju perfekt när man vill ha något lättlagat och gott till middag.

Jag serverar denna köttfärspanna med ris, men det går så klart lika bra med couscous eller kokt potatis. Till och med pasta kan passa till, men då får man addera lite vatten och olja i pannan så det blir såsigt.

Madeleine Landley vid frysen från AEG

Wokgrönsaker är prisvärt

På sistone har jag snöat in mig lite på wokgrönsaker. Dels är det så himla smidigt att ha en påse med blandade, frysta grönsaker i frysen. Man behöver inte springa och handla en massa färska grönsaker som man dessutom kan bi dåliga när de ligger i kylen. Kollar man dessutom på dagens kilopriser på grönsaker är frysta wokgrönsaker faktiskt ganska billigt. Här om dagen handlade jag exempelvis ett halvt kilo wokgrönsaker för 20 kronor. Det tycker jag definitivt är överkomligt.

Jag brukar köra på den klassiska sorten med wokgrönsaker som innehåller minimajs, vattenkastanj, broccoli och morot. I den senaste jag köpte är det även bambuskott och sugarsnaps. Vill man ha en annan wokmix är det så klart bara att ta det.

Några tips för variation

Vill man ha en billigare rätt kan man ta gul lök istället för röd lök vilket brukar kosta lite mindre per kilo. För att variera kryddningen kan man exempelvis pudra över lite gul curry. Som tillbehör, förutom sweet chilisåsen, är det gott med en skvätt japansk soja och jordnötter, alternativt sesamfrön.

Man kan även servera pannan med naturell crème fraiche eller gräddfil. det beror helt på hur mycket man vill lägga och hur avancerat man vill göra det. Dock tycker jag det både är gott och smidigt att komplettera med några enkla tillbehör. Man sätter som sagt nivån själv.

» Här hittar du fler tips på goda vardagsrätter

Superenkel köttfärspanna med wokgrönsaker och ris

Superenkel köttfärspanna med wokgrönsaker och ris

För: 4–6 personer

Köttfärspanna:

1 röd lök
2 vitlöksklyftor
500g wokgrönsaker (classic)
olja att steka i, exempelvis sesamolja eller rapsolja
500g färs, ex blandfärs eller nötfärs
1 tsk grillkrydda
salt, svartpeppar

Tillbehör:

4 dl basmatiris
sweet chilisås

  • Hacka rödlök och finhacka vitlök. Tina wokgrönsakerna.
  • Värm olja i en stekpanna till medeltemperatur och lägg i färsen. Stek tills den börjar få lite yta och lägg i rödlök, vitlök och wokgrönsaker. Stek ca 10 minuter tills löken mjuknat.
  • Pudra över grillkrydda, salt och peppar. Blanda och smaka av.
  • Servera med kokt ris och sweet chilisås.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.