Superenkel pasta med champinjoner och vitlök

Enkel pasta till middag

Ibland är ”orka laga mat-nivåerna” nere på noll. Vad gör man då? Jo, lagar en superenkel pasta med champinjoner och vitlök förstås. Denna pasta gör jag med lök, vitlök, champinjoner och crème fraiche. Jag använder färska champinjoner men det går så klart lika bra med hela champinjoner på burk istället. Då får man ta två burkar. Det hela toppar jag med skivad grön chili. Både jag och min sambo gillar ju lite hetta i maten, så vi toppar det mesta med chili. Gillar man inte chili skippar man den. Vill man ha mer hetta tar man en röd chili eller har bara på lite mer. Man gör som man själv vill.

Madeleine LandleyVad gäller pastan tar jag en sort som heter bucatini. Det är en typ av ihålig spaghetti som säljs i avlånga paket (precis som vanlig spaghetti). Jag tycker denna sort är lite rolig att variera med, men får man inte tag i den går det så klart lika bra med hederlig spaghetti eller tagliatelle. Eller pasta i någon annan form också för den delen.

Man tager vad man haver

Som du säkert nu har förstått är detta en rätt som man kan variera lite beroende på vad man har att tillgå och vad man är sugen på. Jag steker lök, vitlök och svamp i olja från soltorkade tomater. Jag tycker denna olja har en fantastisk smak och brukar alltid spara oljan som blivit över från de soltorkade tomaterna i en burk. Oljan brukar jag steka i eller ringla över rätter som behöver lite fett. Råkar man nu inte ha någon olja på lager går det så klart lika bra att byta mot exempelvis olivolja att steka i.

Och till sist – örterna. Under sommaren brukar jag köra en blandning av olika örter ifrån örtagården. Annars blir det kanske bara persilja som jag alltid har en kruka av. Frysta örter går så klart också bra med det blir ändå godast med färska. *Väljer du en vegetabilisk fraiche blir receptet helt vegetariskt och veganskt.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Superenkel pasta med champinjoner och vitlök

Superenkel pasta med champinjoner och vitök

För: 4 personer

1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
400g färska champinjoner
olja från soltorkade tomater eller olivolja
2 dl crème fraiche*
0,5 dl hackade färska örter, ex gräslök, libbsticka, persilja och timjan
salt, peppar
500g pasta, ex bucatini
1 grön chilifrukt

  • Grovhacka löken och finhackad vitlöken. Gnugga champinjonerna rena och tärna dem.
  • Värm en skvätt olja i en stekpanna och ha ner löken. Låt den mjukna och ha sedan ner den hackade vitlöken och champinjonerna. Fräs under omrörning tills champinjonerna mjuknat och fått lite färg. Rör i crème fraiche och ha ner hackade örter. Låt det puttra ihop och smaka av med salt och peppar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och blanda pastan med såsen. Servera med nymalen svartpeppar och skivad grön chili.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.