Superenkel pasta med julens rester

Enkel pasta med julskinka och julkorv

Rest-racet är i full gång. I alla fall hemma hos oss. Hur man än gör blir det alltid rester från julbordet kvar som man inte vill kasta, framför allt av julskinkan. Detta recept på superenkel pasta med julens rester tar vara på flera av julbordets rester. Här kan man nämligen använda både julskinka, rökt julkorv, grönkål och skånsk senap. Förutom det har man i crème fraiche och gul lök.

Rökt julkorv är exempelvis Läckökorv, Onsalakorv, Munsökorv – eller sån som helt enkelt säljs som ”rökt julkorv”. Han man ingen rökt julkorv tar man bara mer skinka, eller vice versa. Dock är kombinationen av rökt julkorv och skinka väldigt god då det både ger smak och fett.

Recept med julrester

Jag använder pastasorten linguine som är lite av ett mellanting mellan platt spaghetti och smalare tagliatelle. Man kan så klart ta vilken sort man vill – exempelvis just gammal hederlig spaghetti eller tagliatelle. Även penne eller pastakuddar passar fint till. Ett gott tips är att strössla över riven julost som blivit över från julbordet.

» Här hittar du fler recept med julrester

Superenkel pasta med julens rester

Superenkel pasta med julens rester

För: 4 personer

500g kokt julskinka
150g rökt julkorv
1 gul lök
85g grönkål
5 dl crème fraiche
salt, peppar
250g linguine
1 tsk skånsk senap
svart peppar, vitlökspulver

  • Skär julskinka och julkorv till stavar. Grovhacka lök och strimla grönkålen.
  • Hetta upp smör i en stekpanna och stek julskinkan på ganska hög värme. När den har fått yta, sänk värmen och ha ner korv och hackad lök. Låt det stekas några minuter och ha sedan i grönkålen. Stek tills grönkålen blivit grön, glansig och mjuk.
  • Slå på grädde och rör i senap. Låt allt puttra på medeltemperatur i 5–10 minuter. Smaka av med salt och peppar samt lite vitlökspulver.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och servera till pastasåsen.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.