Superenkel rabarbersaft

Vad ska man göra av rabarber?

För ett och ett halvt år sedan köpte vi landställe. Vi tyckte helt enkelt att det var dags för en egen liten plätt på jorden att få njuta av och odla på. På tomten fanns redan rabarber planterad, så nu har vi tillgång till härlig och fin rabarber varje vår och sommar. Det blir ju dock ganska mycket av all rabarber, så vad ska man laga?

Vid det här laget känns det som jag har lagat det mesta med rabarber; kryddig rabarberchutney, rabarbersylt, rabarberpaj med frasigt skal, midsommarsill med rabarber, rabarberkaka, fläskkött med rabarbersås… ja, you name it.

Rabarberpaj med frasig smuldegMidsommarsill med rabarber och dillKryddig rabarberchutneyPluma med rostad potatis, sommarsallad och rabarbersås

Hemmagjord rabarbersaft

Vad hade jag då kvar att laga? Rabarbersaft förstås. Superenkel rabarbersaft, till och med! Att göra saft är inte det minsta svårt. Allt man behöver är en kniv, en kastrull och en silduk. Lite vatten och råvara samt socker och askorbinsyra – så att den fina färgen behålls. Och visst blir det en fantastisk färg. Den främre flaskan innehåller mitt recept på superenkel rabarbersaft medan den bakre är hemmagjord flädersaft. Att ställa fram dessa två tillsammans när man har sommarfest är ju så härligt och alla gästerna oooh:ar och aaah:ar lyckligt över hur husmorsaktig man är.

Vad är det då som gör dessa enklare än andra? Tja, många håller på och skummar och kallrör. I många recept ska man först koka rabarbern och sedan koka den en gång till med sockret. Jag har testat båda och tycker detta sätt går precis lika bra, det vill säga när man har i sockret på en gång. Vill man inte använda socker kan man byta mot stevia. Denna rabarbersaft är för övrigt väldigt god att ha på ett lager i en sommartårta med sockerkaksbottnar och grädde – exempelvis denna Jordgubbstårta med fläder och rabarber.

» Här hittar du fler recept med rabarber

Superenkel rabarbersaft

Superenkel rabarbersaft

1 liter

1 liter vatten
500g rabarber
3 dl strösocker
1 krm askorbinsyra

  • Skiva rabarbern. Koka upp vatten och socker och ha ner rabarbern. Låt småputtra i 15 minuter.
  • Låt svalna en aning och sila sedan av saften genom en silduk. Blanda med askorbinsyra och häll upp saften direkt på flaskor medan den är varm.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.