Superenkel smulpaj med rabarber och vaniljglass

Enkel dessert med rabarber

Enkla efterrätter är något av det bästa jag vet, som exempelvis en superenkel smulpaj med rabarber och vaniljglass som serveras i små koppar. Man behöver liksom inte alltid hålla på med en massa krusiduller och grejande – ibland är det enklaste precis lika bra.

Denna dessert är perfekt att svänga ihop när man har rabarber i odlingslanden eller i kylen och vill göra något sött som avslutning efter middagen. Det hela är egentligen en rabarberpaj, men de görs som sagt i portionsformar som man gräddar i ugnen. Vi använde dessa ugnståliga glaskoppar, men man kan också använda små minipajrormar i porslin – eller helt enkelt vad man har.

Med glass eller vaniljsås

Denna goda lilla efterrätt passar fint att servera med en kula vaniljglass till, men föredrar man vaniljsås tar man det. En sak jag gillar med dessa små godingar är att de är ta-vänliga direkt från början utan en massa slabb. Det gör den perfekta att ställa fram på buffébordet som efterrätt där gästerna själva kan ta sig en liten skål.

» Här hittar du fler goda dessertpajer

Superenkel smulpaj med rabarber och vaniljglass

För: 6 personer

Superenkel smulpaj med rabarber och vaniljglass

Smuldeg:

3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125g normalsaltat smör
6 stjälkar rabarber

Tillbehör:

6 skopor vaniljglass

  • Blanda vetemjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Knåda samman med rumstempererat smör till en grynig massa.
  • Skiva rabarbern i centimetertocka skivor. Spraya smör eller ringla ett tunt lager olja i botten av en ugnsform. Fördela ut rabarberskivorna och smula över degen. Grädda i 225°C på över- och undervärme i cirka 20-30 minuter.
  • Skeda upp i skålar och servera med en skopa vaniljglass.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.