Superenkla surdegsfrallor

Baka med surdeg

Det gör mig så glad att flera hört av sig och berättat att de tack vare mina recept äntligt lyckats med surdegsbaket. Alltså wow! Kanske beror hjälpen på det faktum att jag heller inte lyckades särskilt bra med surdegsbakandet från början och helt enkelt fick lära mig hur man skulle göra – och har delat med mig av fallgroparna samt tips och trix. Har du inte redan läst denna post där jag berättar hur man startar en surdeg samt alla mina bästa tips när man ska bara med surdeg, kolla in den.

Madeleine Landley

Frallor med surdeg

Dessa superenkla surdegsfrallor är inte det minsta svåra att baka. Av degen blir det 20 stycken frallor, och vill man exempelvis bara ha hälften så många frallor halverar man således också mängden på receptet. Jag brukar göra ett gäng frallor på en gång och frysa in hälften direkt. Då kan man plocka fram nybakta frallor ur frysen när man känner för det.

Vad väger vatten och mjöl?

Jag fick nyligen frågan varför jag anger vätskan i gram. Saken är ju den att alla professionella bagare väger vätska och mjöl när de bakar. Om du bara måttar blir det oftast fel mängd på grund av ytspänningen på vattnet eller om mjölet löst eller hårt packat i måttet. Om man väger blir det exakt. För den som undrar väger 1 dl vetemjöl 60 gram. 1 dl vatten väger 100 gram. De flesta vätskor och mjölsorter väger också ungefär så här.

Jag har vid flera tillfällen provat att slå upp så mycket vatten som enligt mitt mått ska stämma, men när jag sedan provar att väga det är det helt fel. En våg är ingen dyr investering och det är extremt användbart när man ska baka. Jag använder en digital våg som jag köpte på Clas Ohlson för 99 kronor. En enkel våg går ju även att köpa för en billig peng på ställen som Jula eller Rusta. Och du, vill du hellre baka dessa bröd med en surdeg av råg går det så klart lika bra. Det blir bara en lite annorlunda smak.

» Här hittar du fler goda recept på surdegsbröd

Superenkla surdegsfrallor

Superenkla surdegsfrallor

20 stycken

150g surdegsgrund av vete
450g vatten
750g vetemjöl
20g flingsalt

  • Väg upp surdegsgrund, vatten och vetemjöl i bunken till hushållsassistenten. Kör i 12 minuter på låg hastighet.
  • Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 minuter.
  • Täck bunken med plastfolie eller ett lock och låt den stå i rumstemperatur under dagen i cirka 10 timmar. Vik degen ett par gånger genom att vika in sidorna mot mitten och sedan vända på degen.
  • Dela degen i tjugo lika stora bitar (använd gärna en våg för att få bitarna lika stora) och låt dem vila på bänken i 30 minuter så degen slappnar av. Lägg ut bakplåtspapper på två plåtar och strö över lite mjöl. Forma degbitarna till runda frallor och lägg dem på bakplåtspapprena. Strö över mjöl och lägg på en bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under natten.
  • Ställ in en ugnsplåt med höga kanter i botten av ugnen och en baksten så långt ner i ugnen som är möjligt, men så att man kommer åt plåten i botten. Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme.
  • Skär 1–2 cm djupa snitt i valfritt mönster över frallorna med en riktigt vass kniv, en brödsnittare eller en skalpell – exempelvis som ett kryss. Lägg in ett bakplåtspapper i taget på stenen. Häll på 5 dl vatten i plåten i botten av ugnen så det bildas ånga. Stäng luckan fort och grädda frallorna i 20 minuter. Lossa gärna bakplåtspappret efter 10 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.