Supergoda ribs i tryckkokare

Allt går fort i en tryckkokare

Tryckkokare – vilken smart och tidssparande liten mackapär. Tidigare hade jag en tryckkokare som man ställde på spisen. Den var betydligt säkrare och bättre än de varianter jag sett tidigare, men inget går upp emot den jag använder idag – en elektrisk variant från Crock-Pot. Denna sköter allt själv och man slipper hålla på och joja med spisens temperatur. Jag har till och med skaffat en likadan till mina föräldrar. Min mamma tyckte nämligen att tryckkokare var lite läskiga och sa alltid något om att de kunde sprängas. Idag använder till och med de tryckkokaren de fått, och det första de gjorde var dessa supergoda ribs i tryckkokare.

Smidigt med elektrisk tryckkokare

Men innan vi går in på ribsen vill jag slå ett slag för denna smidiga tryckkokare. Det är inte ens sån man använder spisen utan en elektrisk. Grytan fyller man med det kan ska tillaga. Sedan sätter man på locket och startar den. Tryckkokaren värmer då upp, pyser ut överflödig luft några minuter för att bygga tryck, sedan är den helt tyst under hela tryckkokningen. Jag trodde knappt det var sant efter att ha sett de galna varianterna som står och pyser och visslar på spisen. Det jag också gillar är att man bara behöver ställa in temperaturen en gång. Man behöver alltså inte modulera temperaturen med spisplattan.

Crock-Pot tryckkokareIdag använder jag tryckkokaren när vi har ont om tid. Exempelvis kanske man kommit på under eftermiddagen att man vill göra en god gryta, men då tar det ju ett par timmar innan den är klar. Med tryckkokaren går det på nolltid. En gryta som annars tar 2–3 timmar att puttra ihop går på under timmen i tryckkokaren. Det är perfekt när man vill spara tid eller helt enkelt inte har så mycket tid på sig. Förutom tryckkokning är denna modell även en slökokare. När man väl har gott om tid kan man alltså göra ett sjysst långkok istället. Nu tror du säkert att detta är ett sponsrat inlägg, men icke. Ibland stöter man på grejer som är så bra att man bara måste berätta om den – och det är ju så jag känner. Men du, självklart går det precis lika bra att göra dessa ribs i en gammal hederlig tryckkokare på spisen.

Revben i tryckkokare

Dessa supergoda ribs i tryckkokare går som sagt väldigt fort att göra. Jag kokar dem först i tryckkokare och sedan lägger jag dem på grillen för att få en god, avslutande yta. Jag använder kamben av fläsk vilket är korta revben som sitter på övre delen av grisens revben. Dessa är tjockare och kortare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan. Kamben kallas även för Baby Back Ribs. En vanlig missuppfattning är att Baby Back Ribs kommer från smågrisar, men så är inte fallet. Anledningen till att de kallas ”baby” är för att de är väldigt korta.

Förvara ingefära

Dessa ribs kräver en del ingredienser, men det är så värt det. Dessutom är det sånt man ofta har hemma. Undantaget för min del var ingefära som jag sällan hade hemma förr. Och hade jag det hade den oftast blivit möglig. Nu för tiden har jag alltid ingefära hemma, för jag förvarar den i frysen. När jag köpt ingefäran skalar jag den direkt. Det gör man enklast med en tesked. Man behöver faktiskt inte ens skala ingefäran om man inte vill. Skalet går nämligen också bra att äta.

Ribs med majs, mac n cheese, refried beans och coleslawHela ingefäran lägger jag sedan i en zip-påse och lägger in i frysen. När jag vill ha ingefära är det bara att plocka fram den ur frysen, riva så mycket som behövs och ha ner i maten. In i frysen med den återstående ingefäran. Det här sättet är så smart och gör dessutom att man slipper alla de trådar som i vanliga fall fastnar i hela rivjärnet. Tack vare att ingefäran är fryst skärs de nämligen av, istället för att safta fast i rivjärnet. Så smart och smidigt!

Vad kan man servera till ribs?

Vad ska man då servera till ribsen? Första gången serverade jag dem med coleslaw, refried beans, potatishalvor med crème fraiche och gräslök, pico de gallo, bbq-sås samt fyra tjocka kryddiga korvar som vi grillade. Det här var perfekt bjudmat när vi hade gäster. Dessutom skötte sig ju ribsen själva i grytan medan vi satt och spelade. Andra gången serverade vi ribsen med majs, mac n cheese, refried beans och coleslaw. Oavsett vilket man väljer blir det gott. Ett annat tips är att bara hålla det enkelt och servera revbenen med kokt ris och bönor.

» Här hittar du fler recept för tryckkokare

Supergoda ribs i tryckkokare

Supergoda ribs i tryckkokare

För: 4 personer

1 kg kamben
1 tsk liquid smoke
3 msk äppelcidervinäger
3 msk tomatpuré
2–3 msk olivolja
2–3 msk sweet chilisås
6–7 dl vatten
1 tsk farinsocker
1 tsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, hackade
salt, svartpeppar, lökpulver

  • Skölj av revbenen och dra bort hinnan på undersidan om den sitter kvar.
  • Lägg liquid smoke, äppelcidervinäger, tomatpuré, olivolja, sweet chilisås, vatten och farinsocker i en tryckkokare.
  • Riv ingefäran och hacka vitlöken och lägg i. Blanda allt.
  • Salta, peppra och pudra över lökpulver på båda sidor av revbenen och lägg dem i tryckkokaren. Dela dem på längden om de är för stora.
  • Kör tryckkokaren på högsta läget i 45 minuter.
  • Lägg revbenen på grillen och grilla tills de fått yta.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.