Surdegsbröd i Crock Pot

Visst kan man baka i Crock Pot

Visste du att man kan baka i den nya Crock Poten? Ja, det är knappt så man tror sina öron. Jag minns själv när jag provade första Crock Poten som kom till Sverige. Den kunde inte mycket annat är laga mat på låg nivå, visserligen med bravur. Det här var 2011.

Idag har Crock Poten fått en ny design, nytt material med non-stick, ett gäng pipljud och en display. Den kan också ångkoka, sautera, såklart slökoka och baka bröd. Allt om den senaste modellen (2015) kan du läsa här.

Under julen bestämde vi oss för att testa brödbakningsfunktionen och baka surdegsbröd i Crock Pot. Jag äter sällan bröd och jag bakar ännu mer sällan. Med surdeg har jag bara bakat några enstaka gånger, och då med jäst i degen, något som är fy fy enligt proffsen. Alltså skulle det denna gång bakas utan jäst.

Är Kronjäst surdeg död?

Kronjäst surdegJag har alltid varit vad mamma kallar kärringen mot strömmen. Gör alla på ett vis ska jag göra tvärt om. Jag har alltid tyckt att Kronsjästs färdiga surdeg har varit en intressant produkt och bakat både bröd och pizzadeg med den. Självklart går den inte att jämföra med att starta sig egen surdeg, men efter att ha läst en post hos Sébastien Boudet, hans hat till färdig surdeg och hur han uppmanat alla sina läsare att gå och ställa burken upp och ner i butiken i ren protest… ja, det var klart att jag var tvungen att testa. Hela posten inklusive kommentarer kan du läsa här.

Kan man baka med färdig surdeg utan jäst?

Den nya surdegen från Kronjäst kommer i ventilerad påse. Den är alltså inte lika lätt att ställa upp och ner… I detta inlägg gick diskussionen bland annat om huruvida surdegen levde – bland annat eftersom man måste använda jäst när man bakar med det. De flesta hävdade att den färdiga surdegen var död, medan några andra i kommentarerna påstod att de fått liv i den genom att mata den, något som snabbt avfärdades med kommentarer som ”jobbar du på Kronjäst eller?”. Alltså började mitt test med att mata degen – jag ville ju se om Sébastien, som prompt hävdade att den var död, (degen alltså) hade fel. Jag ville också se om det gick att baka med Kronjästs färdiga surdeg utan att tillsätta jäst.

Surdegsgrund

SurdegSagt och gjort hällde jag upp en deciliter av vete-surdegen i en burk på kvällen, blandade i 1 deciliter mjöl, en deciliter vatten och 1-2 matskedar flytande honung – på ett ungefär.

Allt blandades ordentligt, burken stängdes och ställdes på en varmare plats – vid spisen eller ett element går bra. Jag gick och la mig och morgonen efter puttrade det för fullt i burken.

Den nyväckta surdegen fick åka med ut till landet och stå där ett par veckor. Nu var det dags att baka – utan jäst och i en Crock Pot! Pappa fick den stora äran att sköta baket. Han gick på ett enkelt recept på surdeg från Pain de Martin som anpassades för Crock Poten.

Här berättar pappa själv;

Så här bakar du i Crock Pot

”Jag har bara bakat surdegsbröd vid ett tillfälle tidigare efter ett recept från Kungsörnen. Min erfarenhet från den gången var att det var krångligt och inte blev särskilt bra. När jag nu åter stod med en surdeg tänkte jag att jag skulle göra ett nytt försök. Tack till Pain de Martins fina och tydliga recept på surdegsbröd utan jäst. Efter denna gång kommer jag säkert att prova detta fler gånger.

”Då jag inte hade alla mjölsorter hemma så gjorde jag poolishen med havremjöl. Sedan hade jag cirka 300 gram vetekli och resten vetemjöl special. Nästa gång ska jag prova med mjölsorterna i receptet.”

Surdegsbröd i Crock Pot”Jag tycker man kunde dra ner mängden hasselnötter till 100 gram. Sedan är det en smaksak om man vill ha dem hela eller grovhackade. Jag hade även i 200 gram torkade fikon som jag skivade.”

”Degen räckte till två bröd så det ena bakades i ugnen och det andra i Crock Poten. Ett bra tips är att köra isbitar i ugnen, men det borde också stå att man ska ha brödet längre ned i ugnen. Jag körde brödet i mitten av ugnen, och när 30 minuter hade gått var ännu inte innertemperaturen uppe i 98°C. Alltså fick det stå nästan 15 minuter till innan det var uppe i rätt temperatur.”

”Det andra brödet fick gå i Crock Poten med bakfunktion. Här är tipset att vända bakgallret så att brödet ligger på den högre nivån, samt att man lägger en handduk över brödet så att det inte regnar konstant av kondens från locket ner på brödet. Crock Poten körde jag på högsta temperatur (230C°) i 45 minuter. Då hade brödet perfekt innetemperatur (98C°). Ett annat tips är också att lägga en bit bakplåtspapper på bakgallret så att brödet inte får grillränder på undersidan.”

Surdegsbröd i Crock Pot

Hela familjen tyckte om brödet och det var himla trevligt att mumsa nybakt surdegsbröd på morgonen. Tänk att det gick att baka bröd utan jäst med Kronsjästs surdeg! Nedan kommer receptet i sin helhet med pappas modifikationer. Men som sagt, all cred till Pain de Martin för ett utförligt och välskrivet recept. Vilken surdeg man ska ta? Gör din egen surdeg eller använd dig av vetesurdeg eller rågsurdeg från Kronjäst. Det gör du som du vill.

Surdegsbröd utan jäst i Crock Pot och i ugn

2 stycken bröd

Surdegsbröd

Dag 1 (morgon)

100g surdegsgrund av vete eller råg (se ovan)
100g rågmjöl
200g vatten

Rör ihop ingredienserna i en bunke, plasta in den och låt stå i rumstemperatur under dagen.

Dag 1 (sen kväll)

400g rågsurdegsgrund (blandningen från morgonen, ovan)
500g ljummet vatten
500g vetemjöl special
400g rågsikt
20g salt
100g hasselnötter
200g torkade fikon

Blanda rågsurdegsgrunden med vatten, vetemjöl, rågsikt och salt. Kör med hushållsassistent eller elvisp med degkrok på mellanhastighet i 8 minuter. Grovhacka nötter och skiva fikonen. Ha ner i degen och blanda ytterligare på låg hastighet i cirka 3 minuter. Plasta in bunken och låt den stå över natten.

Dag 2 (morgon)

Se till att degen har jäst ordentligt till cirka dubbla storleken. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela till två bröd. Dra ut degbitarna lite grann och vik sedan in kanterna mot mitten tills det blir en rund, lagom stor boll.

Lägg bröden med skarven nedåt på mjölade handdukar för att jäsa. Lägg en handduk ovanpå bröden och låt dem jäsa cirka 1 timme, eventuellt lite längre.

I Crock Pot: Starta upp Crock Poten på bakläget med högsta temperatur. Lägg i bakgallret så att det står på sina ben och gallret hamnar upptill. Lägg ett bakplåtspapper på gallret. När Crock Poten indikerar med ett pip att den är lagom varm lägger du i brödet och lägger på locket. Låt gå cirka 20 minuter, lägg sedan en handduk under locket och baka klart brödet i ytterligare 25 minuter (totalt 45 minuter).

I vanlig ugn: Sätt på ugnen på 275°C. Ställ in brödet längst ner i ugnen på en plåt eller på en baksten och stoppa i en stektermometer i brödet. Spruta in vatten med en vattenspruta en gång i början. Sänk värmen till 230°C efter 15 minuter, öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Ta ut bröden när de uppnått en innertemperatur om 98°C (efter cirka totalt 30-45 minuter beroende på ugn).

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.