Surdegsbröd med majs

Hembakt bröd med majskorn

Min nya helgsyssla är att baka surdegsbröd. Egentligen är den kanske inte såå ny, för nu har jag hållit på i ett år. Det hela började när jag var på mitt jobb där de hade väldigt gott bröd till lunchbuffén. Jag frågade och fick veta att det var surdegsbröd. Men de använde jäst, vilket är rätt förståeligt om man ska bara bröd som inte tar en evighet till massor av matgäster.

Jag blev hur som helst sugen på att baka eget surdegsbröd som smakade lika gott, så när vi åkte till landet helgen efter satte jag en surdeg av vete. Eftersom vi åkte dit varje helg verkade det passande att ha den där eftersom man behöver mata den typ varje helg.

Surdegsbröd utan jäst

Det hela sammanföll med att Coronapandemin drog igång. I början visste man inte hur det hela skulle utveckla sig, om man skulle kunna få tag i mat osv, så passade bra att ha en surdeg igång så man inte var beroende av att handla jäst. Dessutom tog ju jästen slut i butik i början eftersom alla satte igång att bunkra och baka bröd.

Mitt första bröd bakade jag med lite jäst. Alla bröd därefter har jag bakat utan. Det krävdes lite övning och tålamod, för ett surdegsbröd behöver tid på sig för att jäsa. Något som kan vara lite ovant när man är van att baka snabbjäsande degar med jäst.

Recept på annorlunda bröd

Nu har jag som sagt bakat varje helg i snart ett år, och det har varit kul att testa olika varianter. Alla recept på dessa surdegsbröd hittar du här. Detta majsbröd är ett surdegsbröd med majs på burk. Alltså majskorn. Jag har tidigare bakat ett bröd med majsmjöl, men nu ville jag testa att bara med riktig majs. Jag har också bakat ett bröd med pumpa och blomkål som blev så himla gott, så att bara med färska grönsaker är helt klart något jag ska göra mer.

Detta majsbröd blir lite gulare än vanligt, och ju äldre det blir desto mer börjar det få samma smak som tacoskal. Att baka bröd med majs är inte det minsta svårt. Det man gör är att man ersätter en del av den normala vattenmängden med den malda majspurén. Majsen maler och väger man, sedan fyller man på med vatten tills den totala vikten blir 350g. Den malda majsen blir cirka 197g så då är det bara att fylla på med ungefär 153g vatten. Blir det något gram extra gör det inte så mycket. Ner med mjöl och surdeg, sedan är det bara att sätta igång hushållsassistenten. Här hittar du recept på hur man sätter en surdegsgrund av vete.

Surdegsbröd med majs

Surdegsbröd med majs

1 limpa

100g surdegsgrund av vete
1 liten burk majs à 198g
152–153g vatten
400g vetemjöl
12g flingsalt

  • På kvällen: mata surdegsgrunden och låt den stå framme till morgonen efter.
  • Morgon: Ha ner majsen + dess vätska i en mixerskål och kör till en slät smet. Ställ bunken till hushållsassistenten på vågen väg in den. Häll i majssmeten (det brukar bli cirka 197–198g). Fyll på med vatten tills den totala vikten blir 350g (cirka 153g vatten). Väg upp surdegsgrund och mjöl i bunken. Rör ihop det hastigt och täck bunken med plastfolie eller ett lock. Låt den stå i 1 timma (så kallad autolys).
  • Knåda degen i assistenten i 10 minuter och ha sedan i flingsaltet. Kör assistenten i ytterligare 4 minuter. Lägg på ett lock eller plastfolie och låt degen vila i bunken fram till kvällen. Vik den gärna ett par gånger under jäsningen så det kommer in luft i degen. Detta gör du genom att vika in sidorna av degen mot mitten och sedan vända på den så att det vikta hamnar nedåt.
  • Ta ut degen på ett mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg ut ett bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Lägg limpan på bakplåtspappret, pudra över mjöl och lägg över en bakduk. Låt brödet vila till morgonen efter.
  • Morgonen efter: Ställ in en ugnsplåt med höga kanter i botten av ugnen och en baksten så långt ner i ugnen som är möjligt, men så att man kommer åt plåten i botten. Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme. Ta bort bakduken och snitta ytan i valfritt mönster med hjälp av en skalpell, en vass kniv eller rakblad. Lägg in bakplåtspappret med brödet på bakstenen, gärna med hjälp av en pizzaspade. Slå på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten av ugnen och stäng luckan fort. Baka i 250°C i 20–25 minuter. Ta loss bakplåtspappret efter 10 minuter och snurra limpan ett halvt varv så den blir jämnt gräddad.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.