Surdegsbröd med oliver och soltorkade tomater

Recept på enkelt hembakt bröd

Jag bakar väldigt sällan, men när jag väl gör det tycker jag det är väldigt kul. Självklart hade saker och ting gått enklare med en hushållsassistent, men man kan ju inte få allt, och då får man knåda själv för glatta livet eller be sambon.

Att bara med färdig surdeg från Kronjäst

Det här goda brödet görs med dinkelmjöl från Saltå kvarn, vilket är en favorit och med färdig surdeg från Kronjäst. Jag har testat att göra egen surdeg och insåg att det inte var något för mig. Jag glömde ständigt bort den och tyckte att det inte fanns några bra direktiv på nätet. När jag sedan gick en surdegskurs hos Saltå kvarn insåg jag att jag krånglat till det hela.

Kursen var otroligt bra och lärorik men trots det är hemmagjord surdeg inget för mig. Dels för att jag som sagt sällan bakar och dels för att de tillfällen då jag kommer på att jag ska bara vill jag göra det på studs. En surdeg måste ju startas ett par dagar i förväg. Alltså tycker jag surdegen från Kronjäst är en rolig idé för den som vill bara lite mer smakrikt bröd. Dock måste man tillsätta jäst till skillnad från i en riktig surdeg.

Italienskt surdegbröd

Jag älskar italienska smaker och bestämde mig denna gång för att göra ett hembakt bröd med gröna oliver och soltorkade tomater. Vill man inte göra med surdeg skippar man den, och vill man göra med sin egen sur gör man så klart det. Recept är till för att inspirera, inte för att fälja till punkt och pricka. Baka, skär upp och njut till frukosten eller servera till middagens soppa, pasta eller gryta. Det blir kanongott.

Surdegsbröd med oliver och soltorkade tomater

2 limpor

Surdegsbröd med oliver och soltorkade tomater

25g jäst (1/2 paket)
5 dl vatten
150g vetesurdeg på burk
2 msk mörk sirap
3 tsk salt
25g smör
1 kg dinkelmjöl med fullkorn
6 soltorkade tomatbitar
1 dl gröna oliver
2 msk hackad, färsk oregano

1. Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37° och slå det på jästen. Vispa ihop och ha sedan ner rumstempererad surdeg, sirap samt salt.

2. Smula ner smöret och ha sedan ner mjölet. Knåda ihop allt och sedan ytterligare cirka 8 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.

3. Strimla upp oregano, soltorkade tomater och oliver. Dela degen till två och patta ut dem. Strössla ut innehållet ovanpå, rulla ihop degen och knåda sedan försiktigt ihop allt. Forma till limpor och låt sedan jäsa ytterligare 1 timme i jäskorgar.

4. Värm ugnen med baksten i till 250° (ej på snabben). Sänk värmen till 200° och grädda sedan limporna i ca 25-30 minuter. Spruta gärna in lite vatten med jämna mellanrum.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.