Surdegsbröd med rågmjöl, hasselnötter och tranbär

Vad ska man baka för bröd?

Ibland behöver man lite ny inspiration, framför allt när man bakar varje helg och till slut börjar få lite torka på brödidéerna. Efter en snabb fråga på instagram fick jag förslaget om att baka med frukt och nötter. Frukt och nötter är ju himla gott i bröd, så jag bestämde mig för att göra ett grovt surdegsbröd med rågmjöl, hasselnötter och tranbär.

Det här blir en stor limpa eller två normalstora. Ibland tycker jag det är trevligt att kunna plocka fram en riktigt stor limpa, exempelvis när man har gäster och mycket av den ändå går åt på en gång. Då bakar jag en stor. Annars bakar jag hellre två mindre så man kan frysa in den ena direkt för att kunna plocka fram när man behöver mer.

Bubblande surdeg

Limpa med surdeg, utan jäst

Att baka med surdeg är inte svårt alls. Som jag alltid säger behöver man bara lite tålamod, för det tar tid för degen att jäsa. Alla jäser olika mycket beroende på vilken temperatur man har inne. Jag brukar jäsa i ungefär ett dygn när det är svalare, och kortare tid på sommaren när det är varmt. Hittills har inte brödet blivit överjäst de gånger de jäst lite väl länge utan snarare bara fått en lite hårdare ytan innan man sätter in det i ugnen. Här kan du läsa mer om hur jag jäser mina surdegsbröd. Har du problem med att bröden blir platta? Kolla in mina tips till hur du får limporna att jäsa uppåt.

Denna limpa bakar jag med en surdegsgrund av vete. Det är nämligen bara en vetesurdegsgrund jag har, och det duger bra för mig. Jag tycker att denna är lite mer mångsidig än en surdegsgrund med råg. Har du nu en surdegsgrund med råg går det precis lika bra att byta mot den. Jag använder mjölsorten manitoba cream till detta bröd som är ett mjöl som jäser väldigt bra vilket jag tycker bra till rågmjöl som snarare gör motsatsen. Självklart kan man byta manitoba creamen mot vanligt vetemjöl. Om du har allergi mot hasselnötter kan du byta dessa mot valnötter eller mandel, alternativt mot frön av pumpa eller solros om du har nötallergi.

» Här hittar du alla mina goda recept på surdegsbröd

Surdegsbröd med rågmjöl, hasselnötter och tranbär

Surdegsbröd med rågmjöl, hasselnötter och tranbär

1 stor limpa (eller 2 normalstora)

150g surdegsgrund av vete
550g manitoba cream*
360g grovmalet rågmjöl
500g vatten

25g salt
2 msk torkad oregano
50g hasselnötter**
60g torkade tranbär

  • Mata surdegsgrunden innan du går och lägger dig, kvällen innan du ska baka.
  • På morgonen: Väg upp surdegsgrund, mjöl och vatten i bunken till degblandaren. Blanda allt hastigt och täck med plastfolie eller ett lock. Låt vila i en timme.
  • Knåda degen i 12 minuter i degblandaren. Väg upp saltet och lägg i det samt oreganon i degblandaren. Knåda degen ytterligare 3 minuter. Grovhacka hasselnötterna. Ha ner hasselnötter och tranbär i degblandaren. Knåda ytterligare cirka 2 minuter tills det blandats in.
  • Jäs degen under lock eller plastfolie i 12 timmar (fram till kvällen) i rumstemperatur. Vik degen ett par gånger under jäsningen.
  • Innan du går och lägger dig: Pudra vetemjöl över ett bakplåtspapper. Forma degen till en stor, avlång limpa eller två mindre och lägg på bakplåtspappret. Pudra vetemjöl över limpan och täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemp (cirka 17°C) i 8–10 timmar, till morgonen efter.
  • Ställ en ugnsplåt med kant nederst i ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 250°C (ej med snabben). Snitta brödet med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in brödet i ugnen tillsammans med bakplåtspappret, exempelvis med hjälp av en pizzaspade. Slå snabbt på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Baka brödet i 10 minuter. Lossa bakplåtspappret och ta ut det. Baka brödet i ytterligare 30 minuter – till det kommit upp i en innertemperatur på cirka 96–98 grader. Låt brödet svalna i minst en timme innan du skär upp det så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela brödet. Om du gör 2 limpor kan gräddningstiden eventuellt behöva kortas ner.

* Kan bytas mot vanligt vetemjöl.
** Kan bytas mot valnötter eller mandel om du har allergi mot hasselnötter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.