Surdegsbröd med soltorkad tomatolja

Ta vara på oljan från soltorkade tomater

Denna surdegsbröd med soltorkad tomatolja smaksätter jag, precis som namnet antyder, men oljan som de soltorkade tomaterna har legat i. Vill man ha ännu mer smak på det hela kan man även blanda i lite strimlade, soltorkade tomater.

Jag gillar det här med att ta vara på saker. Både spad från oliver, olja från tomater och vitlök, lag från sill och ansjovis brukar jag använda som smaksättare i olika maträtter. Även i bröd är det gott att använda. Kanske inte just lagen från sill och ansjovis, men gärna olja och lag från inlagda grönsaker. Det är ju mycket smartare än att lasta dem.

Servera till frukost eller till middagen

Eftersom detta bröd innehåller olja blir det lite tyngre i sin framtoning. Lite som en ciabatta. Servera brödet till frukosten eller skiva upp och servera till middagen. Exempelvis till en skål pasta eller en gryta. Det blir hur gott som helst.

» Här hittar du fler recept på goda surdegsbröd

Surdegsbröd med soltorkad tomatolja

Surdegsbröd med soltorkad tomatolja

1 limpa

100g surdegsgrund av vete
50g olja från soltorkade tomater
200g vatten
400g vetemjöl
12g flingsalt

  • Mata surdegsgrunden innan du går och lägger dig, kvällen innan du ska baka.
  • På morgonen: Väg upp surdegsgrund, olja, vatten och mjöl i bunken till degblandaren. Blanda allt hastigt och täck med plastfolie eller ett lock. Låt vila i en timme.
  • Knåda degen i 12 minuter i degblandaren. Väg upp saltet och ha ner i degen. Knåda i ytterligare 4 minuter.
  • Jäs degen under lock eller plastfolie i 12 timmar (fram till kvällen) i rumstemperatur. Vik degen och vänd den ett par gånger under jäsningen.
  • Innan du går och lägger dig: Pudra vetemjöl över ett bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och lägg på bakplåtspappret. Pudra vetemjöl över limpan och täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemp (cirka 17–19°C) i 8–10 timmar, till morgonen efter.
  • Ställ en ugnsplåt med kant nederst i ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 250°C (ej med snabben). Snitta brödet med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in brödet i ugnen tillsammans med bakplåtspappret, exempelvis med hjälp av en pizzaspade. Slå snabbt på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Baka brödet i 10 minuter. Lossa bakplåtspappret och ta ut det. Baka brödet i ytterligare 15 minuter, totalt 20–25 minuter – eller tills det kommit upp i en innertemperatur på cirka 93 grader. Låt brödet svalna i minst en timme innan du skär upp det så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela brödet.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.