Surdegsciabatta som passar till smörgåsar

Bröd att ta med ut på picknicken

Brödbakandet med surdeg fortsätter som vanligt i det Landleyska köket. Den här gången fick det bli fyra stycken surdegsciabatta som passar till smörgåsar. Jag hade väldigt svårt att namnge detta bröd, för frågan är vad det egentligen är för bröd? Är det en baguette, en ciabatta eller bara en platt mega-fralla?

Jag gör dessa bröd på helt vanligt vis, men eftersom jag ville ha ett bröd som lämpade sig extra bra till att fylla med godsaker och ha med ut på picknicken gjorde jag riktigt platta bröd där man inte behöver tugga sig igenom en meter bröd. Såna bröd tycker jag är jobbiga, ni vet när det är massor av bröd som helt och hållet tar över fyllningen.

Mackor med rostbiff, potatissallad och syltlökSchnitzelbrot med curryremoulad

Lyxmackor

Dessa bröd skär jag itu och delar på mitten. Sedan fyller jag dem med exempelvis rostbiff eller schnitzel. Bröden kavlar jag innan de får ligga på den slutliga jäsningen, vilket gör dem perfekta för picknick-fyllningen. Eller bara om man vill äta en god macka utomhus. Bröden blir smakrika och sega med en fin skorpa. Ett bröd brukar passa att dela i två och fylla med godsaker. Således räcker detta recept till 8 personer om man gör på det viset. Sedan är det bara at svänga ihop en lyxmacka, som min mamma hade sagt.

» Här hittar du fler recept på goda surdegsbröd

Surdegsciabatta som passar till smörgåsar

Surdegsciabatta som passar till smörgåsar

4 stycken

250g bubblande surdegsgrund av vete
800g vetemjöl
500g ljummet vatten
25g flingsalt

  • På kvällen: mata din surdegsgrund med 80g mjöl och 80g vatten. Blanda väl, sätt på locket och låt burken stå framme till morgonen efter.
  • Morgon: Ställ bunken till hushållsassistenten på en våg och väg in den. Väg upp surdegsgrund, mjöl och vatten i bunken. Rör ihop det hastigt och täck bunken med plastfolie eller ett lock. Låt den stå i 1 timma (så kallad autolys).
  • Knåda degen i assistenten i 10 minuter och ha sedan i flingsaltet. Kör assistenten i ytterligare 4 minuter. Lägg på ett lock eller plastfolie och låt degen vila i bunken fram till kvällen. Vik den gärna ett par gånger under jäsningen så det kommer in luft i degen. Detta gör du genom att vika in sidorna av degen mot mitten och sedan vända på den så att det vikta hamnar nedåt.
  • Ta ut degen på ett mjölat bakbord och kavla det försiktigt till en rektangel med en brödkavel. Skär rektangeln till fyra avlånga bitar med hjälp av en degskrapa. Lägg ut två bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Lägg deg-rektanglarna på bakplåtspappret, pudra över mjöl och lägg över bakduk. Låt brödet vila till morgonen efter.
  • Morgonen efter: Ställ in en ugnsplåt med höga kanter i botten av ugnen och en baksten så långt ner i ugnen som är möjligt, men så att man kommer åt plåten i botten. Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme. Ta bort bakduken och lägg in bakplåtspappret med brödet på bakstenen, gärna med hjälp av en pizzaspade. Slå på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten av ugnen och stäng luckan fort. Baka bröden i 250°C i 20 minuter. Ta loss bakplåtspappret efter 10 minuter och rotera limporna så de blir jämnt gräddade.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.