Surdegsfrallor med råg och vete

Små frötoppade frallor av surdeg

Jag bakar inte frallor särskilt ofta men ibland händer det. Att baka frallor istället för limpa är det egentligen inte någon skillnad på. Enda skillnaden är att man gör små bröd istället för ett stort, och så klart att de kan behöva lite kortare tid att gräddas i ugnen.

Jag tycker att frallor har en tendens att bli lite för höga. Det blir helt enkelt lite för mycket bröd i förhållande till pålägget, och så måste man tugga sig igenom en massa bröd. Ja, gillar man bröd är det så klart bra, men nu för tiden bakar jag ut mina frallor mycket plattare. När brödet sedan jäser, och sväller upp i ugnen, då ökar de ju i höjd, så i slutänden blir de mer proportionerliga.

Madeleine Landley med surdegsbröd

Frallor är enkla att hålla färska

En fördel däremot med frallor är att man kan ta fram så mycket som det behövs. Det blir alltså inte ett stort bröd som måste käkas upp fort för att avnjutas så länge det är färskt. När frallorna är nybakta är det bara att låta dem svalna och sedan frysa in dem några stycken i varje påse. Fryser man dem däremot direkt blir det ofta en massa kondens i påsen som bildar is.

Dessa surdegsfrallor med råg och vete bakas med en surdegsgrund av vete och utan jäst. Man kan naturligtvis baka dem av en surdegsgrund av råg om man hellre vill det. Här hittar du mina tips på hur man startar och bakar med en surdeg.

Bröden toppar jag med skalade och svarta sesamfrön. När de små bröden har jäst klart penslar jag dem med vatten och strör över fröna. Sedan skär jag et snitt med en skalpell så de spricker upp fint. Ja, med lite fantasi kanske det liknar något annat, men i så fall är det bara att skära ett kryss i stället :)

» Här hittar du fler recept på alla mina surdegsbröd

Surdegsfrallor med råg och vete

Surdegsfrallor med råg och vete

För: 18–20 stycken

200g surdegsgrund av vete
500g vatten
200g finmalet rågmjöl
600g vetemjöl
25g flingsalt

Topping:

vatten + pensel
2–3 msk svarta sesamfrön
2–3 msk skalade sesamfrön

  • Mata surdegsgrunden innan du går och lägger dig, kvällen innan du ska baka.
  • På morgonen: Väg upp surdegsgrund, vatten och mjöl i bunken till degblandaren. Blanda allt hastigt och täck med plastfolie eller ett lock. Låt vila i en timme.
  • Knåda degen i 12 minuter i degblandaren. Väg upp saltet och ha ner i degen. Knåda i ytterligare 4 minuter.
  • Lossa degen från bunken och pudra botten med mjöl. Jäs degen under lock eller plastfolie i 12 timmar (fram till kvällen) i rumstemperatur. Vik in kanterna på degen och vänd den ett par gånger under jäsningen – ta hjälp av lite mjöl om den är klistrig.
  • Innan du går och lägger dig: Lyft ur degen på mjölat bakbord. Dela den i 18–20 bitar och forma till bullar. Pudra vetemjöl över två bakplåtspapper fördela ut bullarna. Platta till dem lite och pudra över vetemjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i rumstemp (cirka 17°C) i 8–10 timmar, till morgonen efter.
  • Ställ en ugnsplåt med kant i botten av ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 250°C (ej med snabben).
  • Blanda svarta och vita sesamfrön. Pensla frallorna med på ovansidan vatten och strö över sesamfröna. Skär ett snitt rakt över frallorna med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in frallorna i ugnen tillsammans med bakplåtspappret (baka ett bakplåtspapper i taget), exempelvis med hjälp av en pizzaspade. Slå snabbt på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Baka frallorna i 10 minuter. Lossa bakplåtspappret och ta ut det. Baka bröden i ytterligare 10 minuter, totalt 20 minuter – eller tills de kommit upp i en innertemperatur på cirka 93 grader. Låt bröden svalna i minst en timme innan du skär upp dem så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela bröden.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.