Surdegsfrallor med solrosfrön

Goda surdegsbröd utan jäst

Dessa surdegsfrallor med solrosfrön är en av mina senaste kreationer när det kommer till bakning. Jag vet inte hur du som bakar känner, men ibland behöver åtminstone jag inspiration och nya idéer till vad jag ska bara. Detta recept är egentligen inga konstigheter – men de blir himla goda!

En knaprig fin skorpa och ett segt inkråm med läckra luftbubblor. Jag upplever att det blir mer luftbubblor om man viker brödet oftare när det jäster. Då viker jag bara in kanterna på degen och vänder på degen så att det invikta hamnar nedåt. Svårare än så är det inte.

Jag bakar alltid utan jäst. Det är några undantag då jag har haft i lite torrjäst, och det berodde helt på att vi hade ont om tid att svänga ihop en pizzadeg. Annars bakar jag alltid utan jäst, och framför allt mina frukostbröd. I det allra första surdegsbrödet jag bakade använde jag jäst, men sedan lärde jag mig hur man gjorde utan. Det var inte alls svårt. Det handlade bara om att ha tålamod, för har man tidigare bakat med jäst tycker man att allt ska gå så fort. Men det gör det inte när man bakar med surdeg. Idag känner jag dessutom smaken av jäst mycket tydligare än förut.

Saltet på slutet

Detta bröd innehåller som sagt inga konstigheter. Surdegsgrund av vete, vetemjöl, vatten och salt. Det är allt som behövs för ett riktigt gott och läckert surdegsbröd. Jag har som sagt också i skalade solrosfrön eftersom det adderar god smak, lite tuggighet och saftighet. Saltet och fröna har jag i sist när jag redan knådat degen. Sedan knådar jag den lite extra med saltet och solrosfröna.

Har man i saltet för tidigt kan jäsningen hämmas, samtidigt som saltet drar till sig vattnet istället för att mjölet gör det. Med saltet på slutet blir också brödet vitare och får en mindre sädsmak. Enligt Jan Hedh blir också degen mer elastisk när saltet åker i på slutet. Du får naturligtvis göra som du vill, men så gör i alla fall jag.

Nedan hittar du receptet på mina surdegsfrallor med solrosfrön. Är du sugen på att baka något annat surdegsbröd är det bara att kika här.

Surdegsfrallor med solrosfrön

Surdegsfrallor med solrosfrön

20 frallor

150g surdegsgrund av vete
500g vatten
750g vetemjöl
100g solrosfrön
25g flingsalt

  • Väg upp surdegsgrund, vatten och vetemjöl i bunken till hushållsassistenten. Kör i 12 minuter i maskin.
  • Tillsätt solrosfrön och salt och kör ytterligare 4 minuter.
  • Täck bunken med ett lock och låt den stå i rumstemperatur under dagen i cirka 10 timmar. Vik degen ett par gånger genom att vika in sidorna mot mitten och vända på den. Pudra över lite mjöl om den är väldigt klistrig.
  • Lägg ut två bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den till 20 bitar. Forma till små bullar och lägg ut på bakplåtspapprena. Pudra över lite mjöl och lägg på bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur (ca 18°C) under natten till morgonen efter.
  • Ställ in en ugnsplåt med höga kanter i botten av ugnen och en baksten så långt ner i ugnen som är möjligt, men så att man kommer åt plåten i botten. Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme.
  • Lyft in bakplåtspappret med frallorna på stenen med hjälp av en pizzaspade. Häll på 5 dl vatten i plåten i botten av ugnen så det bildas ånga. Stäng luckan fort och baka brödet i 10 minuter. Lossa bakplåtspappret och ta ut det. Baka i ytterligare 10 minuter, totalt 20 minuter. Upprepa proceduren med det andra bakplåtspappret med frallor. Låt bröden vila 1 timme innan du skär upp dem.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.