Surdegslimpa med frukt och nötter

Semigrov surdegslimpa med frukt och nötter

När jag får välja ska det helst renodlade vetelimpor eller bröd med frön i. Frukt har aldrig varit min favorit, men min sambo gillar det och därför bakar jag emellanåt någon limpa med frukt eller bär i. Denna gång blev det en surdegslimpa med frukt och nötter.

Frukten i det här fallet blev torkade aprikoser medan nötterna bestod av hasselnötter och mandel som jag hackade. Det hela blir en semi-grov limpa eftersom jag blandar vanligt vetemjöl och rågsikt. Jag gör som vanligt denna limpa utan någon jäst och använder istället en surdegsgrund av vete. Råkar man ha en surdegsgrund av råg går det också bra. Då blir det istället lite mer rågsmak på limpan.

Där här med vilotid och jäsning i varma temperaturer

Jag brukar låta mina degar vila innan jag formar dem till limpa eller bullar innan de får jäsa. Vi har runt 17–19 grader inomhus. På förmiddagen bakar jag brödet. Sedan får det vila fram tills jag går och lägger mig. Innan jag lägger mig bakar jag ut limporna som får jäsa tills morgonen efter. Därefter gräddar jag det.

På sommaren är det lite knepigare att baka med detta tidsspann eftersom det är varmare och degen då jäser fortare. Då brukar jag lägga ut degen i garaget på jäsning, där det är svalt, eller så får jag helt enkelt låta det jäsa kortare tid i den värme som är inomhus.

Värt att påpeka är alltså att tiden som ditt bröd behöver vila och jäsa kan skilja sig från mina tider om du har annan temperatur inomhus. Där för man skaffa sig lite fingertoppskänsla eller helt enkelt baka på det vis som man brukar. Har du alltså exempelvis en värmebölja på 24 grader inomhus får du helt enkelt låta dina bröd jäsa kortare. Annars finns det risk att de både blir torra och överjästa.

Jag har i ärlighetens namn aldrig märkt någon skillnad på riktigt lång- och kalljästa bröd i förhållande till bröd som jäst kortare och varmare. Kanske måste vara en riktig bröd-konnässör för att känna skillnad, men jag tycker varken att de blir segare eller smakar annorlunda om de kalljäser.

» Här hittar du fler recept på olika surdegsbröd

Surdegslimpa med frukt och nötter

Surdegslimpa med frukt och nötter

1 limpa

400g rågsikt
450g vetemjöl
40g flytande honung (ca 2 msk)
500g vatten (35°C)
100g bubblande surdeg
50g hasselnötter
50g sötmandel
150g torkade aprikoser
1 msk salt (20g)

  • Väg upp rågsikt, vetemjöl, honung, vatten och surdeg och ha ner i bunken till en hushållsassistent. Kör assistenten i 12 minuter.
  • Lägg i saltet och kör ytterligare 2 minuter. Hacka nötter och aprikoser. Lägg i och kör ytterligare 2 minuter.
  • Lägg ett lock över bunken och låt degen vila i cirka 10 timmar. Dra ut och vik gärna degen någon gång under jäsningen så blir det längre glutentrådar.
  • Strö mjöl över en bänk eller en träskärbräda. Forma degen till en limpa och lägg den på det mjölade bordet. Ställ en upp och nedvänd plastlåda över limpan och låt den jäsa till dubbla storleken vid cirka 17–19 grader (cirka 10–12 timmar).
  • Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme – gärna med en baksten i och en djup plåt i botten av ugnen. Ta ut stenen när ugnen är uppe i temperatur, stjälp över brödet på den och snitta det fint med en vass kniv. Ställ in så långt ner i ugnen det går. Häll in några deciliter vatten i botten-plåten och stäng fort luckan. Grädda i 30 minuter. Dra sedan ner ugnen till 200°C och låt det gå klart tills brödet kommit upp i en innertemperatur på 93°C. Beroende på hur högt eller platt brödet är tar det olika lång tid. För min limpa, som var ganska hög, tog det cirka 20 minuter till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.