Surdegslimpa med oliver

Hembakt surdegsbröd

Jag bakar i stort sett aldrig. Det kan hända att det blir lussebullar till jul eller någon superenkel limpa någon gång om året. Trots det började det ändå klia i bak-fingrarna när Kronjäst lanserade sin surdeg på burk. Jag älskar surdegsbröd men har inte tid att hålla på och mata och greja med temperaturer. Att bara öppna en burk med färdig surdeg är perfekt för oss arbetande och stressande husfruar. När jag väl kommer på att jag ska baka bröd så är det inte fem dagar i förväg, utan just då.

Enkelt bröd

I många års tid har jag haft ett favoritbröd att baka. Ett superenkelt olivbröd som ursprungligen kom ifrån ICA-förlagets stora kokbok. Det passar jättebra till pasta är salt och gott – sånt gillar jag. När jag här om dagen skulle laga en syrlig soppa tänkte jag att det skulle passa med ett salt bröd som komplement. I kylen hade jag kvar lite vetesurdeg och bestämde mig för att modda receptet med surdeg och grahamsmjöl. Det blev jättegott och var så enkelt att laga. På morgonen knådade jag ihop det till första jäsningen, och under lunchen blev det en andra jäsning och sedan bakning på sten. Jag gillar enkelt – och det här är enkelt.

Oliver

Olivbröd

Surdegslimpa med oliver

1 limpa
Temperatur: 200°C

Surdegslimpa med oliver

3 dl naturell yoghurt
1 paket jäst
2 msk olivolja
1 dl vetesurdeg
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1,5 dl gröna oliver
salt, oregano

1. Värm yoghurten till 37°. Smula ner jästen och rör sedan ner rumsvarm olivolja samt surdegen.

2. Mät upp mjölet och rör ihop med degvätskan och salt. Knåda till en slät deg och låt sedan jäsa under bakduk ca 90 minuter.

3. Skiva upp oliverna. Vänd ur degen och platta ut för hand till en kvadrat. Salta, smula över oregano och fördela ut oliverna i mitten av degen. Vänd in båda sidorna omlott in mot mitten och knöla in sidorna/gavlarna. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.

4. Värm ugnen till 250°, gärna med en baksten i. Ställ in brödet i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200°. Låt brödet vara inne i ca 30-35 minuter. Spruta gärna vatten på limpan efter halva tiden så blir det en fin skorpa. Låt svalna under bakduk.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.