Surdegslimpa med vete och finmalet rågmjöl

Klassisk vetelimpa med surdeg och råg

Jag bakar surdegsbröd varje helg. Visst är det spännande att prova något nytt och testa nya ingredienser. Trots det har jag en favoritlimpa som jag bakar ganska ofta och som jag ändrar lite småsaker i. Oftast gör jag den precis som jag brukar utan några krusiduller‚ med vetemjöl, surdegsgrund, vatten och salt. Ibland varierar jag mängden surdeg, ibland toppar jag brödet med något frö eller bakar in det i limpan. Ibland gör jag en fördeg med råg eller så blandar jag in lite rågmjöl i degen – som i denna variant.

Surdegsgrund av vete

Att baka är enkelt

Att göra denna surdegslimpa med vete och finmalet rågmjöl är enkelt. Man behöver precis som vanligt surdegsgrund, vatten och salt. Saltet ska i på slutet. I mjölväg använder jag både vetemjöl och finmalet rågmjöl för att få lite mer textur och smak på limpan. Man kan så klart växla mer av vetemjölet mot rågmjöl om man vill, men jag tycker det här blir precis lagom. Den ska fortfarande kännas som en vetelimpa med det där lilla extra.

Jag vilar och jäser alltid mina degar i totalt ett dygn. Inte på sommaren däremot, för då är det alldeles för varmt för att det ska funka. Då jäser jag dem antingen kortare eller tar ut dem i garaget där de kan jäsa längre. Att få till den rätta jästiden på bröden är något man får prova sig lite fram till. En del kan jäsa kort och andra längre. Det beror helt enkelt lite på hur pigg surdeg man har och vad man har för temperatur inomhus. Jag har runt 17 grader och det funkar fint för mig. Spana gärna in alla mina recept på surdegsbröd. Kolla också in hur man startar en surdeg samt bästa tipsen när du ska baka med surdeg.

Surdegslimpa med vete och finmalet rågmjöl

Surdegslimpa med vete och finmalet rågmjöl

2 limpor

200g surdegsgrund av vete
500g vatten
100g finmalet rågmjöl
700g vetemjöl
25g flingsalt

  • Mata surdegen med lika mycket vatten som mjöl (obs, ej inräknat i receptet ovan). Låt den stå och bubbla igång framme på bänken i ett par timmar.
  • Väg upp surdeg, vatten, rågmjöl och vetemjöl i bunken till en hushållsassistent. Kör allt i hushållsassistenten i 12 minuter.
  • Lägg i saltet och kör i ytterligare 12 minuter. Täck med ett lock eller plast. Låt degen vila i rumstemp (runt 17–18°C) i cirka 8–10 timmar. Vik degen 2–3 gånger under tiden.
  • Lyft ur degen på lätt mjölad bänk och forma den till två limpor. Pudra mjöl över två bakplåtspapper och lägg en deg på vardera. Pudra över mjöl och lägg över en bakduk. Låt brödet jäsa till dubbla storleken under cirka 10 timmar.
  • Ställ en ugnsplåt med kant nederst i ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 275°C (ej med snabben). Snitta brödet med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in ett bröd i ugnen tillsammans med bakplåtspappret, exempelvis med hjälp av en pizzaspade. Slå snabbt på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Vrid ner temperaturen till 250°C och baka brödet i 10 minuter. Lossa bakplåtspappret och ta ut det. Baka brödet i ytterligare 12–15 minuter, eller tills det kommit upp i en innertemperatur på cirka 92–95 grader. Låt brödet svalna i minst en timme innan du skär upp det så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela brödet.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.