Surdegspiroger med köttfärs, ris och fetaost

Piroger med surdeg

Här om veckan, när jag gjorde gamla hederliga piroger, då frågade jag min själv varför jag inte gör pirog lite oftare. Det är trots allt ganska enkelt att göra piroger – lite som att göra en pizza, och pizza gör jag ju stup i kvarten numera sedan corona-pandemin.

Piroger med surdegDessa surdegspiroger med köttfärs, ris och fetaost gör jag alltså med surdeg. Det är inte svårare på något vis, men det blir absolut mer smakrikt och tar lite längre tid. Det som tar tid är själva jäsningen. Medan en pirogdeg med jäst jäser på 1–2 timmar behöver pirogdegen med surdeg jäsa från morgon till kväll. Utöver det är det inget som skiljer vanliga piroger från dessa surdegspiroger.

Snygg kant på pirogerna

För första gången på länge när jag gjorde piroger blev inte mina kanter på pirogen särskilt snygga. Det krävdes helt enkelt lite övning. Andra gången plattade jag bara till kanten och gjorde den vågig med hjälp av tummen och pekfingret och vek den uppåt.

Den här gången fick jag däremot till det utan att skämmas allt för mycket. Då började jag i ena änden med att nypa till kanten och vrida den uppåt. För att förklara hur jag gjorde kan man kolla på den här videon där det görs empanadas – men det går så jädrans fort att man får kolla ett par gånger. Dessutom låter jag mina piroger ligga på bänken när jag viker kanten så det blir lite annorlunda teknik än i videon. Men som sagt, det är inte så svårt, det krävs bara lite övning för att få det riktigt snyggt.

Vill du hellre göra detta recept utan surdeg byter du surdegsgrunden i receptet nedan mot 1,5 tsk torrjäst och låter endast degen jäsa i 45–60 minuter i rumstemperatur.

» Här hittar du fler pirogrecept

Surdegspiroger med köttfärs, ris och fetaost

Surdegspiroger med köttfärs, ris och fetaost

4 stycken

Pirogdeg med surdeg:

75g surdegsgrund
360g vetemjöl
30g olivolja
150g ljummet vatten
1 tsk strösalt

Fyllning:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
45g svartkål
smör till stekning
300g nötfärs
1,5 dl basmatiris
150g fetaost
1 tsk torkad oregano
1 krm rökt paprikapulver
1 krm chilipulver
0,5 dl olja till pensling

  • Mata surdegsgrunden med 100g vatten och 100g vetemjöl innan du går och lägger dig. Låt grunden stå framme till morgonen efter.
  • Väg upp surdegsgrund, vetemjöl, olivolja och vatten i bunken till assistenten. Knåda i assistenten i 12 minuter. Vägg upp saltet och häll i det i degen. Knåda degen i ytterligare 4 minuter. Täck bunken med ett lock eller plast och låt degen vila fram till kvällen i rumstemperatur (cirka 18–20°C).
  • Hacka gul lök och finhacka vitlök. Skär svartkålen till mindre bitar. Smält smör i en stekpanna och ha ner den gula löken. Sten den på medelvärme tills löken börjat mjukna. Lägg i vitlöken och svartkålen. Stek tills svartkålen börjat mjukna, lägg sedan i köttfärsen. Stek tills köttfärsen börjar bli klar (det gör inget om den är helt klart eftersom den blir det sedan i ugnen). Låt svalna.
  • Koka riset enligt anvisingen på förpackningen. Blanda riset med det stekta, smulad fetaost och kryddor.
  • Dela degen till 4 lika stora bitar och forma dem till bullar. Ta gärna hjälp av en våg för att få lika stora delar. Låt bullarna vila på bänken i 15–20 minuter så degen slappnar av och blir kavlingsbar. Kavla ut varje bit till en rundel på cirka 20–22 centimeter i diameter.
  • Pudra mjöl under degrundeln. Skeda på en fjärdedel av fyllningen på halva rundeln. Behåll cirka 1–1,5 cm ut till kanten utan fyllning. Vik över den tomma sidan och vik sedan ihop kanten, från ena sidan till den andra. Lyft över pirogen på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av en pizzaspade. Upprepa proceduren till fyra piroger.
  • Sätt ugnen på 200°C. Låt pirogerna vila i 10 minuter och pensla sedan ovansidan med matolja. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Pensla gärna pirogerna med mer olja efter halva tiden. Servera med en sallad till.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.