Surdegsrågbröd i form

Bröd med surdeg som man gräddar i form

För länge sedan brukade jag baka ett ”hälsobröd” bröd i form. Det var fyllt med ett gäng ingredienser vilket kanske avskräckte folk från att våga baka det. Dock var det väldigt gott och väldigt enkelt att göra om man förberedde de torra och de blöta ingredienserna var för sig.

Att baka bröd i en form är smidigt, särskilt om man tycker det är svårt att få bröden att jäsa precis som man vill. Jag vet att min pappa gärna jäser bröden i en brödkorg, eller bakar dem i en form. Jag gör det inte så ofta eftersom jag tycker att surdegslimpor blir finast och får den bästa skorpan när de jäser fritt. Resultaten blir ju oftast helt olika, men det beror ju också på vad man är ute efter för typ av bröd. I en form blir det mer kompakt, men det är ju inget negativt. Det finns ju många bröd som är på detta vis, exempelvis grova råglimpor som är lite fuktigare och exempelvis danskt rågbröd.

Surdegsgrund

En god limpa i dansk stil

När jag gjorde detta surdegsrågbröd i form blev jag just lite sugen på att göra en variant av brödet jag bakade förr (se ovan). Brödet ovan gör jag med bakpulver och filmjölk, men detta recept är en mer renodlad variant som jag bara bakar med surdeg, två sorters mjöl och vatten. Jag gör också en liknande smaksättning av det tidigare brödet med malda nejlikor, kardemumma, muskot och torkad oregano. Jag gillar verkligen den smaksättningen och den frambringar gamla goda minnen.

Den som har svårt att få surdegsbröden att jäsa upp som önskar kan testa detta bröd, för själva jäsningen är svår att misslyckas med. Man behöver som vanligt bara ha lite tålamod. Du kan förstås också kolla in alla mina tips på hur man sätter en surdegsgrund och hur man lyckas med surdegsbaket och jäsningen. Detta bröd passar också den som vill ha en mer klassisk, kompakt råglimpa i stil med danskt – eller för all del finskt bröd. Vill du göra två limpor och frysa in den ena är det bara att dubbla mängden rakt av.

» Här hittar du fler recept på goda surdegsbröd

Surdegsrågbröd i form

Surdegsrågbröd i form

1 limpa

150g surdegsgrund av vete
300g ljummet vatten
250g finmalet rågmjöl
200g vetemjöl
60g fyrkornskross
1 krm malda nejlikor
0,5 krm malen kardemumma
0,5 krm malen muskot
0,5 tsk torkad oregano
10g flingsalt

  • Väg upp surdegsgrund, vatten, rågmjöl, vetemjöl, 4-kornskross och alla kryddorna utom saltet i bunken till en hushållsassistent. Blanda allt hastigt. Täck bunken med lite plastfolie eller en påse och låt den stå i 1 timme.
  • Kör assistenten i 12 minuter. Ha ner saltet och kör ytterligare 4 minuter. Täck bunken och låt den vila i 10–12 timmar. Degen ska vara lös och klistrig.
  • Olja en avlång form och ha ner degsmeten. Täck formen med en handduk och låt jäsa under natten fram till morgonen efter i cirka 17–19 grader.
  • Värm ugnen till 200°C. Ställ in formarna och grädda bröden i 40–45 minuter tills de kommit upp i en innertemperatur på 97–98°C.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.