Surf n Turf med kalvfilé, räkor och pommes frites

Lyxigt med Surf n Turf

Underbara, härliga fredag! På den gamla goda tiden när jag hade ett jobb var fredagar den bästa dagen på hela veckan. Man gick ut och käkade lunch, jobbet flöt på i raketfart och alla var lite extra glada. Dessutom verkade detsamma gälla för kollegorna. När man jobbar är ju helgen ett trevligt avbrott i vardagen – och det är ju därför man längtar så mycket efter den.

Sedan blev jag arbetslös och nu flyter inte tiden bara på – den flyter ihop. Jag gör ungefär samma saker varje dag och den enda skillnaden är att jag under helgerna får umgås med sambon (och det om något är ju förbaskat trevligt). Jag försöker fortfarande göra fredagarna speciella, men det känns inte riktigt på samma vis.

Festlig helgmiddag

Surf n Turf + Coast RidgeDet här receptet på Surf n Turf med kalvfilé, räkor och pommes frites, är i alla fall något att se fram emot. Och på tal om min sambo är det han som kommit på det. Förra året, i november, var jag på löjromsresa med vastsverige.com. I samma veva skulle mina föräldrar åka på semester och tyckte att vi skulle ses innan de reste. ”Visst ska vi ses” tyckte jag.

Problemet var bara att löjromsresan mer eller mindre krockade med detta och gjorde att jag inte hann fixa någon middag. Jag hade lovat att jag skulle fixa en middag med passande vin, men på något (listigt) vis lyckades jag lämpa över hela alltet på sambon.

När jag dök in i hallen med väskor och resdamm efter resan doftade det gott i hela lägenheten. Ljus var tända, bubblet kylt och rödvinet upphällt. Allt var perfekt och middagen såg kanon ut. Hade jag skapat ett monster som skulle ta över min blogg med goda recept? :)

Vad är Surf n Turf?

Ingredienslistan till det här receptet kan se lång ut, men hjälps man åt och planerar går det lätt. Men, vad är Surf n Turf, undrar du kanske nu? Surf n Turf är en maträtt där man kombinerar protein från havet med protein från land, alltså skaldjur och kött. Surf syftar just på att det kommer från havet, medan turf, som är slang för land, syftar på att köttet kommer från landgående djur. Det kan ju låta som en lustig kombination med kött och skaldjur, men det är underbart gott!

Så gör du bäst pommes frites

I detta recept får du också veta hur man göra de bäst pommes fritesen. Pommes Fritesen görs i två omgångar med olika temperatur för att få dem riktigt krispiga. Fritera inte allt samtidigt utan ta lite åt gången, annars kyls oljan och gör att de blir mjuka och faller sönder.

Välj en potatissort med mycket stärkelse, exempelvis Idaho eller vanlig bakpotatis. Då blir de frasiga inuti. Blötläggningen av potatisen är också viktig då den yttersta stärkelsen annars gör att potatisstängerna klibbar fast i varandra när de friteras. I och med blötläggningen löses stärkelsen ut i vattnet. Sedan låter man potatisen torka ordentligt på papper så det inte stänker när de friteras. Bra att ha till hands är en digital stektermometer. Smakligt spis! Och glöm inte att testa vinet underst som är en favorit hos oss. Som min käre far sa ”Det här måste jag köpa en låda av”.

Surf n Turf med kalvfilé, räkor och pommes frites

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Surf n Turf

Kött:
600g kalvfilé
0,5 dl rödvin
1 msk olja
1/2 lime
2 vitlökar
salt, peppar, chiliflagor

Räkspett:
1 dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
salt, chiliflagor
16 stora räkor (råa)

1/2 färsk ananas
2 citroner
4 träspett

Pimpad chiliaioli:
3 dl färdig aioli
1/2 röd peppar
1/2 lime
1 tsk olja
1 tsk finhackad rödlök
4 små dillkvistar

Sallad:
70g blandad sallad (tex rucola, mangold)
1/2 rödlök
1 avocado
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl grovhyvlad parmesanost
1 msk balsamvinäger
1 nypa socker
salt, peppar

Pommes Frites:
4 st stora potatisar (ex Idaho)
frityrolja

Tillbehör:
Ketchup
Hickory BBQ-sås

1. Rör ihop rödvin, olja, pressad vitlök samt skal och saft från en halv lime och kryddor. Skär köttet i 4 delar och lägg det sedan tillsammans med marinaden i en påse. Låt ligga ett par timmar i kylen.

2. Rör ihop sweet chilisås, pressad vitlök och kryddor. Lägg räkorna i en påse och ha ner marinaden. Låt ligga ett par timmar i kylen.

3. Hacka chilifrukten och värm i en skål tillsammans med oljan i micron i ca 1 min. Blanda ihop chilin med aiolin och pressa i saften från resten av limen. Klicka upp i små skålar och garnera med hackad rödlök en en dillkvist.

4. Rosta solrosfrön i lite olja och salt i en stekpanna. Tärna avocado och blanda ihop med sallad, hackad rödlök och de rostade solrosfröna. Ringla över balsamvinäger och smaka av med kryddor. Riv över parmesanost på de grövsta hålen på ett rivjärn.

5. Blötlägg träspetten. Skär upp ananasen i 1 centimeter tjocka skivor. Skär bort skalet och stammen och skär till lagom bitar att trä på spetten. Plocka fram räkorna och varva med ananas på spetten. Tvätta citronerna, skär av ändbitarna och dela sedan citronerna på mitten. Lägg spetten i en ugnsfast form och fördela ut citronhalvorna runt om.

6. Slarvskala potatisen för en rustikare känsla – de behöver alltså inte vara renskalade. Strimla upp potatisarna och lägg i kallvatten i 10 minuter. Lägg ut hushållspapper på en plåt. Värm oljan till ca 120°. Fritera mindre omgångar av potatisen i 4-5 minuter (tar man för mycket åt gången kyls oljan och gör att de blir mjuka). Lägg upp potatisen på plåten och låt svalna. När de har svalnat till rumstemperatur är det dags att fritera igen. Värm oljan till ca 175°. Fritera i omgångar om ca 3 minuter eller till de börjar bli gyllenbruna.

7. Hetta upp en stekpanna och stek köttet. Ställ in formen med spett i ugn på 225° och grilleffekt. Grilla i ca 8-10 minuter.

8. Lägg upp pommes frites i skålar med strutar av bakplåtspapper. Servera med ketchup och hickory BBQ-sås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.