Svamp och ansjovispaj

God och enkel paj med svamp

Hösten är här och skogen dignar av svamp. Hur underbart är det inte att traska i skogen, njuta av natur och friskluft samtidigt som man fyndar saker som är helt gratis. Att plocka svamp är både rekreerande och kul på samma gång.

Men vad ska man då laga av all sin fina svamp? En god och salt paj passar bra på hösten och är enkelt att laga. Dessutom är det himla bra bjudmat. Pajen kan med fördel lagas dagen innan så den hinner stå till sig och bli extra god. Servera med en enkel sallad med tomat, gurka och lite äppelcidervinäger.

Rött vintips till pajen

Vill du ha vin till det hela? Varför inte välja Prohibition Zinfandel (74299) som passar utmärkt både till svamp och ansjovis. Att zinfandel har blivit hela Sveriges lilla favorit är kanske inte så konstigt eftersom det är ett snäll och lättmatchat vin som inte bara passar bra till maten utan också att mingla med.

Svamppaj med ansjovis

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Svamp och ansjovispaj

Pajfyllning:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300g blandsvamp
125g ansjovisfiléer
40g rucola
125g mozzarella

Stanning:

2 ägg
2 dl grädde
spad från ansjovisen
salt, peppar

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 dl flytande smör

1. Stek svampen till all vätska har försvunnit. ha i en klick smör och salta och peppra.

2. Stek hackad gul lök och pressad vitlök i smör. Ha ner svampen och hackad rucola. Ställ av stekpannan och låt svalna. Tärna fetaosten.

3. Rör ihop ingredienserna till degen. Platta ut i en form och gör småhål med en gaffel i botten. Förgrädda i 175°C i 10 minuter. Låt svalna.

4. Ha i röran, lägg tärningar med mozzarella ovanpå och häll på stanningen. Ställ in i 225°C i cirka 20-30 minuter eller till den stelnat.

Rekommenderat vin till: Prohibition Zinfandel (74299) 99:-

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.