Svamp- och getostpaj med bacon

Laga en härlig höstpaj med svamp

Måndag – nya möjligheter, massor av veckorecept att uppfinna. Jag gillar måndagar. För det första går de fort – innan man ens hunnit blinka är de över, dessutom betyder det att man har en hel vecka att hinna jobba undan och göra nya saker under. Ja, åtminstone om man har ett jobb man gillar, och det har i alla fall jag.

Lättlagad och riktigt god

På måndagar kan det dock vara skönt att laga något enklare – paj går helt klart in under den kategorin. Det krävs en minimal insats att steka på svamp och bacon, vispa ihop lite stanning och sedan vips in i ugnen. Har man en sambo kan man absolut förse denne med uppgiften att knåda ihop degen, är man lat köper man en färdig rulle med deg. Tänk dock på att färdig, färsk deg på rulle inte behöver förgräddas.

Här kommer en uppdaterad goding med skogens guld så här under hösten. Perfekt en måndagkväll med sallad till, såväl som till buffé eller lunch.

Svamppaj med getost och bacon

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1,5 dl mjölk

Pajfyllning:

2 liter blandsvamp
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
15 cm purjolök
1 paket bacon
10 bitar soltorkade tomater
200g getost

Stanning:

3 ägg
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk klippt, persilja,
salt, peppar, oregano

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placera över pajformen. Platta ner degen i formen och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 200°C i 10 minuter.

2. Stek svampen tills all vätska försvunnit. Klicka i smör i pannan och ha ner pressad vitlök, vinäger och skivad purjolök. Låt blandningen fräsa upp och låt den sedan svalna. Stek baconet till det nästan är knaprigt, låt svalna och rinna av på en bit hushållspapper. Skiva sedan upp till mindre bitar.

3. Skala getosten. Blanda ihop svampen med smulad getost, bacon och strimlade soltorkade tomater. Ha sedan ner röran i pajskalet.

3. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök, färska örter och kryddor. Slå stanningen i pajskalet och grädda i ca 30–35 minuter i 225°.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.