Laga en härlig höstpaj med svamp
Måndag – nya möjligheter, massor av veckorecept att uppfinna. Jag gillar måndagar. För det första går de fort – innan man ens hunnit blinka är de över, dessutom betyder det att man har en hel vecka att hinna jobba undan och göra nya saker under. Ja, åtminstone om man har ett jobb man gillar, och det har i alla fall jag.
Lättlagad och riktigt god
På måndagar kan det dock vara skönt att laga något enklare – paj går helt klart in under den kategorin. Det krävs en minimal insats att steka på svamp och bacon, vispa ihop lite stanning och sedan vips in i ugnen. Har man en sambo kan man absolut förse denne med uppgiften att knåda ihop degen, är man lat köper man en färdig rulle med deg. Tänk dock på att färdig, färsk deg på rulle inte behöver förgräddas.
Här kommer en uppdaterad goding med skogens guld så här under hösten. Perfekt en måndagkväll med sallad till, såväl som till buffé eller lunch.
Svamppaj med getost och bacon
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1,5 dl mjölk
Pajfyllning:
2 liter blandsvamp
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
15 cm purjolök
1 paket bacon
10 bitar soltorkade tomater
200g getost
Stanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk klippt, persilja,
salt, peppar, oregano
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placera över pajformen. Platta ner degen i formen och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 200°C i 10 minuter.
2. Stek svampen tills all vätska försvunnit. Klicka i smör i pannan och ha ner pressad vitlök, vinäger och skivad purjolök. Låt blandningen fräsa upp och låt den sedan svalna. Stek baconet till det nästan är knaprigt, låt svalna och rinna av på en bit hushållspapper. Skiva sedan upp till mindre bitar.
3. Skala getosten. Blanda ihop svampen med smulad getost, bacon och strimlade soltorkade tomater. Ha sedan ner röran i pajskalet.
3. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök, färska örter och kryddor. Slå stanningen i pajskalet och grädda i ca 30–35 minuter i 225°.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Den ser så smarrig ut! Är receptet/tiden räknad för om man gör den i en springform som på bilden eller i en pajform?
Hej Monica.
Tiden är inte beräknad för någon särskild pajform utan för att stanningen ska stelna. Har inte stanningen hunnit stelna är det bara att grädda den lite till. Börjar pajen brännas kan man lägga över ett lager aluminiumfolie.
Mvh
Madeleine
Ser supergod ut!