Paj med köttfärs och blandsvamp

Höstpaj med svamp

Denna paj med köttfärs och blandsvamp passar fint att laga på hösten när man varit ute och fyndat en massa god svamp i skogen. Den är också perfekt att laga och ställa in i kylen om det blir något över till rester. Den blir ju bara godare om den får stå till sig så därför passar den fint att laga i förväg. Sedan kan man plocka fram en bit och ta till lunch eller servera som middag. Gör gärna en sallad till bestående av tomat, gurka och romansallad samt balsam eller äppelcidervinäger.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Paj med köttfärs och blandsvamp

Paj med köttfärs och blandsvamp

För: 4 personer

Pajfyllning:

5 dl blandsvamp
smör
500g nötfärs
1 tsk sambal oelek
1 gul lök

Deg:

125g smör
2 dl dinkelmjöl med fullkorn
1 dl grahamsmjöl
2-3 msk vatten
2 tsk salt

Stanning:

3 ägg
100g naturell färskost
3 dl grädde
salt, peppar, oregano

1. Stek svampen i en torr panna tills vätskan börjar försvinna och ha då i en klick smör. i smör tillsammans med kryddor. Ha ner köttfärs, hackad lök, sambal oelek och pressad vitlök. Stek tills löken mjuknat och färsen fått färg. Ställ pannan åt sidan.

2. Blanda ingredienserna till degen och tryck ut den i en pajform. Förgrädda i 125°C i 10 minuter.

3. Vispa ihop ägg med färskost, grädde och kryddor. Fördela ut det stekta på pajskalet. Häll på stanningen. Grädda i 225°C i 25–35 minuter.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.