Svampgratäng med köttfärs och soltorkade tomater

Recept på god höstmat

Trots att hösten innebär mer mörker och mer kyla tycker jag väldigt mycket om denna årstid. Jag gillar att traska i skogen och höra lövprassel – den här tiden på året är det också som att skogen är mer myustikfylld och börjar komma till ro. Jag gillar också alla härliga råvaror som denna årstid bjuder på – nu kan man skörda rotsaker och plocka svamp och bär. Det jag också tycker extra mycket om är att ordna mysiga middagar med vänner och familj, tända ljus, sätta på skön musik och korka upp en flaska gott vin. Jag serverar gärna grytor och gratänger med allehanda tillbehör som rustikt bröd, goda såser och sallader. Det är så mysigt!

Trattkantareller Gratäng med svamp

Denna svampgratäng med köttfärs och soltorkade tomater är en riktig lyxgratäng som representerar höstens bästa smaker. Det lyxiga i det hela är att den kräver ganska mycket svamp. Men är man å andra sidan en en god svampfinnare är det inga problem.

Jag serverar gärna denna gratäng som vardagsmiddag, men den gör sig naturligtvis lika bra att bjuda på till helgen med ett glas rödvin. Den kan med fördel förberedas och bara värmas på när det är dags att äta. Det gör den också utmärkt till höstens bufféer och middagar till många.

Vilka sorter ska man ta?

Svamp har flera smakkompisar, därför är gratängen även fylld med köttfärs, ansjovis, soltorkade tomater och ost. Servera den gärna med en sallad bestående av tomat, gurka och sallad samt balsamvinäger. När det kommer till svampen kan du ta vilka sorter du vill. Jag körde en blandning av vanliga kantareller, trattkantareller, svart trumpetsvamp och taggsvamp.

» Här hittar du flera goda recept med svamp

Höstskog

Höstskog

Höstskog

Svampgratäng med köttfärs och soltorkade tomater

För: 6-8 personer

Svampgratäng med köttfärs och soltorkade tomater

Gratängfyllning:

2 gula lökar
500g nötfärs
salt, peppar, persillade
600-700g rå blandsvamp
125g ansjovisfiléer
10 bitar soltorkade tomater

Stanning:

4 ägg
3 dl syrad grädde*
2 msk ansjovisspad (valfritt men ger god smak)
salt, peppar, vitlökspulver
1 dl riven ost

  • Hacka den gula löken och stek den i smör. Ös över i en gratängform. Stek köttfärsen med kryddor och ös över i gratängformen. Rensa och dela svampen till mindre bita. Stek den till vätskan försvunnit och klicka sedan i smör som får steka in. Ös över i gratängformen.
  • Strimla soltorkade tomater och grovhacka ansjovisen. Spara ansjovisspadet till stanningen. Ha ner i gratängformen och blanda allt.
  • Vispa ihop ägg med syrad grädde, ansjovisspad och kryddor. Slå stanningen över gratängen och ställ sedan in i 225°C i 30 minuter. Strössla över riven ost och grädde ytterligare 10 minuter. Servera med en sallad.

*Är du laktosintolerant? Stek i laktosfritt smör eller olja. Byt grädden mot laktosfri grädde. Vanlig hårdost är naturligt laktosfri.

Svampgratäng med köttfärs och soltorkade tomater


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.