Goda svampmackor hör hösten till

Jag hoppas att det finns många där ute som plockar svamp – för det är så underbart! När sommaren är över och man vet att det vankas kyla och mörker, så är det svampplockningen, som åtminstone för min del, gör att man ser fram emot hösten. Att traska runt i skogen med en korg, och i mitt fall med min mamma, känna doften av multna löv, höra fåglarna kvittra (så mycket de nu kvittrar på hösten) och andas frisk skogsluft –  det är svårt att toppa det. Speciellt efteråt, då man traskar hem till stugan, häller upp ett glas vin, tänder en brasa och sätter sig vid den och babblar och rensar svamp.

TrattkantarellerSvamp är ju, som en bonus till det hela, väldigt gott. Jag är dock extremt dålig på att ta till vara på svampen jag plockar. Oftast blir det att man steker upp den, fryser in den, lagar någon enstaka rätt i samband med det, och sedan blir det inte förrän nästa år då svampsässongen har satt igång igen, som jag inser att frysen är full med svamp och hivar föregående års ranson i sopen… Så dumt!

Lättlagat med höstens svamp

I år bestämde jag mig för att sätta stopp för den dåliga trenden. Jag menar, herre gud, folk betalar för att köpa dyr svamp i butik, och jag kastar bort alldeles utmärkt och fin svamp… I år har jag istället sett till att ge bort svamp till släkt och vänner. Dessutom har jag sett till att laga en massa rätter. Det är ju faktiskt himla kul och inspirerande att bestämma sig för att fokusera på en bestämd råvara, och sedan jobba med den och hitta på nya variationer, kryddningar och anrättningar.

Recept på klassisk svampmacka med getost

Efter vad jag har hört, så blir det ofta att folk gör svampmackor efter att ha varit på sin svamptur. Om det beror på att de råkar tycka väldigt mycket om svampmackor, kanske tycker att det är enklast, eller om de helt enkelt bara inte är inspirerade eller våga prova något annat, vet jag inte. Jag har i alla fall tagit fram två smaskiga och lite lyxigare varianter på svampmackor.

Ja, det har varit en kul och härlig höst. Jag hoppas att er höst har varit lika skön, och att ni nu ger er ut med er korg i skogen. När ni sen kommer tillbaka med era fynd hittar ni här massor av goda recept med svamp.

Svampmacka med getost

För: 4 personer

Svampmacka med getost

1 msk smör
200g stekt svamp
1/2 röd lök
1 tsk klippt persilja
100g President getost på rulle
4 skivor bröd
salt, peppar, vitlökspulver

1. Fräs svampen med smör i en stekpanna, då vätskan börjar reduceras lägg i klyftad rödlök. Klipp över persilja och krydda.

2. Bred ett lager getost per brödskiva. Lägg ut brödet på aluminiumfolie på en plåt. Värm upp ugnen till högsta temperatur med grilleffekt. Ställ in plåten och grilla 2-4 minuter. Håll ett öga så att brödet inte bränns.

3. Tag ut formen och lägg upp bröder på en tallrik. Lägg svampblandningen ovanpå och servera med en persiljekvist.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.