Vad ska man laga av svampen?

Visst är det härligt att äntligen kunna traska i skogen och plocka svamp. Bara njuta av skogens sus, lugnet och de härliga dofter som skogen bjuder på. I min värld är i alla fall svampplockningen det bästa med den här tiden på året. Ska man inte göra svampsoppa, svamppaj och är det klassiska svampmackor som gäller – i alla fall hemma hos oss. Den här varianter på svampmacka är lite annorlunda och slank ner fort kan jag lova. Med lufttorkad chorizo och några skivor brie så blev det ljuv musik i munnen. Servera bara som den är eller som förrätt.

Recept på svampmackor i ugn

När vi ändå är inne på svamptemat kan vi lika gärna titta närmare på några fler recept på svampmackor. Hur låter det till exempel med svampmacka med lax och pepparrot och svampmackor med serrano och Västerbottensost. Den här blev i alla fall min favorit med lufttorkad skinka och riven västerbottenost. En riktigt smarrig sak att äta som den är, eller att bjuda på som förrätt.

Svampmackor med brie och salami

För: 4 personer

Svampmackor med brie och salami

4 skivor lufttorkad chorizo/skivad pepparsalami
200g stekt svamp
1/4 röd lök
150g brieost
1 chiabatta
salt, peppar, timjan, vitlökspulver

1. Fräs svampen med smör i en stekpanna, då vätskan börjar reduceras lägg i löken. Klipp persilja över och krydda.

2. Skär upp fyra brödskivor. Lägg en korvskiva i botten. Lägg sedan på den stekta svampen och krydda. Skär bort de vita kanterna på brien och toppa med tjockare remsor ovanpå svampen. Ställ i ugn i 225°C i cirka 8-12 minuter.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.