Svampmackor med serrano och västerbottenost

Lättlagat med svamp och Västerbottensost

Hösten är här och nu kan ge sig ut i skogarna och plocka allehanda sorters svamp. Mina favoriter är de vanliga gula kantarellerna, trattkantareller, svart gul- och trumpetsvamp samt vit taggsvamp. Alla dessa är lätta att hitta och svåra att förväxla.

Recept på svampmackor

När vi ändå är inne på svamptemat kan vi lika gärna riva av ett lass med goda svampmackor. Jag fick helt enkelt pippi på mackor med svamp och knåpade ihop tre olika varianter, svampmacka med lax och pepparrot, detta recept med serrano och Västerbottensost och svampmackor med brie och salami. Den här blev i alla fall min favorit med lufttorkad skinka och riven västerbottenost. En riktigt smarrig sak att äta som den är, eller att bjuda på som förrätt.

Svampmackor med serrano och västerbottensost

För: 4 personer

Svampmackor med serrano och västerbottenost

200g blandad, stekt svamp
1/4 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad klippt persilja
20g rucola
60g västerbottensost
1 ciabatta
4 skivor lufttorkad skinka
salt, peppar, oregano

1. Fräs svampen med smör i en stekpanna, då vätskan börjar reduceras lägg i lök och pressa i vitlök. Klipp i persilja och krydda. Avsluta med att lägga i rucolan. Fräs allt ett par minuter.

2. Riv västerbottenosten på ett rivjärn och skär ciabattan i fyra. Lägg den lufttorkade skinkan i botten. Lägg ut svampröran ovanpå. Krydda och toppa med osten. Ställ i ugn i ca 225°C i ca 5–10 minuter eller så osten har smält.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.