Svampmackor med serrano och västerbottenost

Lättlagat med svamp och Västerbottensost

Hösten är här och nu kan ge sig ut i skogarna och plocka en massa olika sorters svamp. Mina favoriter är de vanliga gula kantarellerna, trattkantareller, svart- och gul trumpetsvamp samt vit taggsvamp. Alla dessa är lätta att hitta och svåra att förväxla med andra svampar.

Recept på svampmackor

När vi ändå är inne på svamptemat kan vi lika gärna riva av ett lass med goda svampmackor. Jag fick helt enkelt pippi på mackor med svamp och knåpade ihop tre olika varianter, svampmacka med lax och pepparrot, detta recept med serrano och Västerbottensost och svampmackor med brie och salami. Dessa svampmackor med serrano och Västerbottensost blev i alla fall min favorit där den lufttorkade skinkan och den rivna västerbottenosten adderar fina smaker till svampen. En riktigt smarrig sak att äta som den är, eller att bjuda på som förrätt.

I dessa recept kan du självklart kan du använda den svampsort du tycker bäst. Recepten avser stekt svamp och vill du ta färsk får du beräkna ungefär dubbla mängden svamp. Till 200 gram stekt svamp får du alltså ta ungefär 400 gram.

» Här hittar du fler recept på goda svampmackor

Svampmackor med serrano och västerbottensost

För: 4 personer

Svampmackor med serrano och västerbottenost

200g blandad, stekt svamp
1/4 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad klippt persilja
20g rucola
60g västerbottensost
1 ciabatta
4 skivor lufttorkad skinka
salt, peppar, oregano

1. Fräs svampen med smör i en stekpanna, då vätskan börjar reduceras lägg i lök och pressa i vitlök. Klipp i persilja och krydda. Avsluta med att lägga i rucolan. Fräs allt ett par minuter.

2. Riv västerbottenosten på ett rivjärn och skär ciabattan i fyra. Lägg den lufttorkade skinkan i botten. Lägg ut svampröran ovanpå. Krydda och toppa med osten. Ställ i ugn i ca 225°C i ca 5–10 minuter eller så osten har smält.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.