Västerbottenspaj med svamp

Paj till kräftskivan – Västerbottenspaj

Paj med Västerbottenost, en så kallad västerbottensost, är i stort sett tradition att ha till kräftskivan. Det är inte bara gott utan tillför också sälta och krämighet. Jag älskar verkligen ost och Västerbottenost är en favorit. I den här pajen får Västerbottenosten samsas med härlig höstsvamp och rucola. Och tack vare d blir den lite extra fin eftersom den adderar lite grönt. Perfekt till kräftskivan så folk blir mätta och inte allt för pottiga på en gång.

Recept på paj med svamp

Huruvida man använder färsk, torkad eller fryst svamp väljer man själv. Huvudsaken är att du steker den innan lägger den i pajen. Varför? Svamp innehåller mycket vatten vilket den fäller ut under uppvärmning. Ja, steker du svampen innan den hamnar i skalet vattnar den inte sönder hela pajbottnen. Dessutom får svampen godare smak i om den först steks i smör samt att inte hela pajen smakar svamp – man vill ju ändå ha nyanser och variationer mellan ost, svamp och frasigt skal.

Stek svampen smör i stekpanna till all vätska reducerats. Tillsätt då lite extra smör samt salt, peppar och gärna lite klippt persilja. Då får du den allra godaste svampen.

5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen

Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Västerbottenspaj med svamp

För: 4 personer som huvudrätt
Temperatur: 225°C

Paj med svamp och Västerbottensost

Fyllning:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300g blandad svamp
2 dl riven Västerbottenost
70g rucola (1 påse)
salt, peppar

Pajdeg:

125g osaltat smör
3 dl dinkelmjöl med fullkorn
2-3 msk vatten
1 tsk salt

Stanning:

2 ägg
2,5 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

1. Hacka löken och stek den i smör tillsammans med pressad vitlök. Rensa svampen och skär den till lite mindre bitar. Ha ner i pannan med löken och stek till all vätska har reducerats. Riv Västerbottenosten på ett rivjärn och skölj rucolan.

3. Knåda ihop smöret med mjölet. Tillsätt vatten och salt. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten lätt med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225°C. Låt det sedan svalna ett par minuter.

4. Vispa ihop ingredienserna till stanningen. Ha ner svamp, lök och rucola. Häll på stanningen och blanda försiktigt så att stanningen kommer ner till botten. Häll på osten ovanpå så att den täcker. Ställ in i ugn i cirka 20-25 minuter i 225°. Servera med en sallad.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.