Paj till kräftskivan – Västerbottenspaj
Paj med Västerbottenost, en så kallad västerbottensost, är i stort sett tradition att ha till kräftskivan. Det är inte bara gott utan tillför också sälta och krämighet. Jag älskar verkligen ost och Västerbottenost är en favorit. I den här pajen får Västerbottenosten samsas med härlig höstsvamp och rucola. Och tack vare d blir den lite extra fin eftersom den adderar lite grönt. Perfekt till kräftskivan så folk blir mätta och inte allt för pottiga på en gång.
Recept på paj med svamp
Huruvida man använder färsk, torkad eller fryst svamp väljer man själv. Huvudsaken är att du steker den innan lägger den i pajen. Varför? Svamp innehåller mycket vatten vilket den fäller ut under uppvärmning. Ja, steker du svampen innan den hamnar i skalet vattnar den inte sönder hela pajbottnen. Dessutom får svampen godare smak i om den först steks i smör samt att inte hela pajen smakar svamp – man vill ju ändå ha nyanser och variationer mellan ost, svamp och frasigt skal.
Stek svampen smör i stekpanna till all vätska reducerats. Tillsätt då lite extra smör samt salt, peppar och gärna lite klippt persilja. Då får du den allra godaste svampen.
5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen
Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
Västerbottenspaj med svamp
Fyllning:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300g blandad svamp
2 dl riven Västerbottenost
70g rucola (1 påse)
salt, peppar
Pajdeg:
125g osaltat smör
3 dl dinkelmjöl med fullkorn
2-3 msk vatten
1 tsk salt
Stanning:
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano
1. Hacka löken och stek den i smör tillsammans med pressad vitlök. Rensa svampen och skär den till lite mindre bitar. Ha ner i pannan med löken och stek till all vätska har reducerats. Riv Västerbottenosten på ett rivjärn och skölj rucolan.
3. Knåda ihop smöret med mjölet. Tillsätt vatten och salt. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten lätt med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225°C. Låt det sedan svalna ett par minuter.
4. Vispa ihop ingredienserna till stanningen. Ha ner svamp, lök och rucola. Häll på stanningen och blanda försiktigt så att stanningen kommer ner till botten. Häll på osten ovanpå så att den täcker. Ställ in i ugn i cirka 20-25 minuter i 225°. Servera med en sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
OBS! Du har skrivit fel vad gäller saltet i pajdegen. Två tsk kan inte vara möjligt, däremot 2 krm.
Hej Anna.
Med salt i en pajdeg får den en god smak och smakar inte som papp, vilket tyvärr många pajdegar gör. Dinkelmjöl brukar också behöva lite mer salt samtidigt som man får ha i åtanke vilka övriga ingredienser som finns i fyllningen. Vill du ha mindre salt tar du bara mindre – alla gillar olika mängd salt.
Mvh
Madeleine
Oj tack så mycket för det snabba svaret :D jag ska testa att göra den på fredag :D men kan man använda torkad svamp eller blir det bäst med färsk?
Hej Ida.
Jag steker alltid min svamp och fryser in. Då kan man bara ta fram en bytta med stekt svamp när som helst.
Med tanke på all hysteri kring dvärgbandmasken skulle jag alltid se till att hetta upp svampen innan den äts (över 60°-80° dör eventuella ägg).
Jag vågar inte uttala mig om saken, men antar att det inte gör någon större skillnad på om du steker upp torkad eller färsk svamp…
Steker du torkad svamp bör du nog tillsätta lite vätska vid stekningen.
Huvudsaken är i alla fall att du steker den innan lägger den i pajen. Dels vattnar den inte sönder hela pajbottnen och dessutom får den godare smak.
Stek den i lite smör, salt, peppar, lite vitlökspulver och klippt persilja så får du den allra godaste svampen :)
Hejsan. ka man göra iordning botten i förväg alltså dagen innan? och så tänkte jag hur många grader och hur länge ska pajen vara inne sedan?
Hej Ida.
Jag såg just att sista punken har fallit bort, då är det lite svårt att slutföra :)
Jag har lagt till den nu och där står gradantal och tid.
Grytor och pajer blir oftast godast om de får stå till sig ett par dagar så om jag vore som du så skulle jag göra hela pajen dagen innan och sedan värma den dagen efter. Då får du garanterat en ännu godare paj.
Lycka till!